Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Kanada'da Yaşam

Kanada Yaşam / Kanada’da Yaşam

Kanada, eğitim için öğrencilere yüksek kaliteli üniversiteleri ile İngilizce ve Fransızca dillerindeki kapsamlı lisans programlarıyla Amerika’dan sonraki popüler eğitim destinasyonudur. Dünyanın en muhteşem doğal güzelliklerine sahip olan ülkenin yaşam standartları hakkında bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz. Bu yazımızda ülkede yaşamın nasıl ilerlediğini, ülkenin kültürel özelliğini, hava durumundan bayrağına gibi birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Kanada başkenti Ottowa dışında Toronto, Montreal ve Vancouver gibi şehirler dünyanın en yaşanabilir şehirler arasına gitmiştir. Huzurlu ve güvenli hayat şartlarıyla ve hoşgörülü ve kibar insanlarıyla dikkat çeken ülke her yıl binlerce insanı ağırlamaktadır. Resmi dil olarak İngilizce ve Fransızca konuşulmaktadır. Kanada’nın genelinde İngilizce konuşulurken Quebec eyaletinde ise Fransızca konuşulmaktadır.

İlk ve orta öğretim ücretsiz, yüksek öğretimde ise devlet sübvansiyonuna sahiptir. Kanada nüfusu çoğu üniversite olmak üzere %90’ dan fazlası okur-yazardır. Ülke dünyaca tanınmış üniversiteleri ve kolejleri ile dünyanın dört bir yanından öğrencileri kendine çekmektedir. Kanada hükümeti eğitime en fazla yatırım yapan ülkeler arasındadır. Güçlü bir adalet sistemine, sosyal ve kültürel hizmetlere sahip ülke dünyadaki en düşük suç oranına sahip ülkeler arasından en başlarda yer almaktadır.

Kanada yüz ölçümü bakımından Atlas Okyanusu’ndan Büyük (pasifik) Okyanus’a kadar uzanan yaklaşık 10 milyon km2 yüz ölçümü ile dünyada Rusya’dan sonraki en büyük ikinci ülkedir. Kuzey Amerika’nın en kuzeyinde bulunan ülke resmi olarak 3 bölge ve 10 eyaletten oluşmaktadır. Amerika ile buluna ortak kara sınırı dünyanın en uzun kara sınırını oluşturmaktadır. Kanada yönetim şekli meşrutiyete dayalı Westminster modeli baz alınarak parlamenter demokrasiyle yönetilmektedir.

Kanada hava durumu, konumu itibariyle oldukça kuzeyde bulunan ve genellikle soğuk olan ülke aslında dört mevsimin dördünde de kar yağmamaktadır. Yazları gayet sıcak olduğu zamanlarda vardır. Diğer ülkelere göre mevsim geçişlerinde yaşanan düşük dereceli sıcaklardan dolayı kış mevsiminin bitmeyecek gibi hissedilmesine sebep olmaktadır. Ülke Kanada doları para birimini kullanmakta ve uluslararası kodu CAD’dır.

Kanada Kültürü / Kanada Kültürel Özellikleri

Kanada kültürü birçok farklı milletten ve kültürden etkilenmiş bir ülkedir. Kanada’ya seyahat etmek isteyen birçok kişi gitmeden önce nasıl bir kültürü olduğu hakkında düşünmektedir. Birçok farklı kültürden insanın bir arada huzur içinde yaşadığı doğa harikası ülke, bir yanı ormanlarla çevrili doğa ile iç içe yaşarken, Amerika sınırına yakın olan kısmı ise metropol şehir hayatını yaşamaktadır.

İngiliz ve Fransızların kurucusu olduğu ülkede kurucu ülkelerin etkilerini görmekte kaçınılmaz bir durumdur. Kanada kültürel özellikleri oluşumunda İngiliz, Fransız, Kuzey Amerika yerlileri ve ülkeye göçmen olarak gelen diğer uluslardan etkilenerek harmanlanmıştır. Kuzeyde bulunan soğuk bir ülke olan Kanada, insanları da ülke gibi soğuk olduğu sanılmaktadır. Bu kanıyı ülkelerindeki her insana samimi ve içtenlikle yaklaşarak kırmışlardır. Kültürel özellikleri arasında, karşında biriyle konuşurken gereksiz temaslardan kaçınmak, içeride ayakkabıları çıkarmak gibi davranışlar yer almaktadır.

Kanada bayrağı sembol olarak Akçaağaç (Maple) yaprağı kullanılmaktadır. Bu sembol oranın bir ağaç devleti olarak yorumlanmasını da sağlamaktadır. Yaklaşık 10 milyon km2’lik yüz ölçümüyle dünyanın ikinci büyük ülkesidir. Bu oldukça geniş yüzölçümünün yaklaşık 5 milyon km2’lik kısmını ormanlar oluşturmaktadır. Bu durum Kanadalı insanların dış faaliyetlerine düşkün olmasını ve kamp yapmayı çok sevdiğini göstermektedir.

Kanada Yemek Kültürü / Mutfak Kültürü

Kanada yemekleri kendini oluşturan İngiltere ve Fransa’nın etkilerini hissettirmektedir. Yerli nüfus kendi mutfak geleneklerini sürdürmeye devam etmektedir. İngiliz Kanada’sı İngiliz ve Amerikan mutfağıyla benzerlik gösterirken, Fransız Kanada’sı ise sömürge yaşamının zorlu koşullarıyla Fransız mutfağına evrilmiştir.

Ülkenin bölgesel mutfağı 18. ve 19. Yüzyıllarda Orta, Güney ve Doğu Avrupa’dan daha sonra Asya, Afrika’dan gelen göç dalgalarından etkilenmiştir. Bu etkilenmelere Poutine, Nova Scotia ıstakoz rulosu, Saskatoon meyveli turta, Montreal usulü tütsülü et, Peameal pastırması örnek olarak verilebilir.

Doğu Kanada eyaletindeki yemekler genel olarak Quebec gibi Fransız etkisinde kalan yerler dışında İngiliz mutfak kültürünü yansıtmaktadır. New Brunswick’in Shediac kasabası dünyanın Istakoz merkezi olarak olarak bilinmektedir. 1949 yılından beri temmuz aylarında Istakoz Festivalleri düzenlenmektedir.

Batı Kanada eyaletinde kalanlar ise daha çok çiftlik ürünlerinin tadını çıkarmaktadırlar. Mangalda yemek, sığır eti ve tatlı mısır krepleri gibi yemekler oldukça meşhurdur. Yaban mersini ve saskatoon meyvelerinden reçeller yaparak kreplerinin üstüne sürmektedirler.

Akçaağaç Şurubu : Maple Syrup olarak da bilinen Akçaağaç şurubu akçaağaçtan elde edilen tatlı bir şuruptur. Şurubu ede etmek için ağacın gövdesine bir kesik atarak bir musluk bağlanmaktadır. Bu musluk ağacın öz suyunu çekilmesini sağlamaktadır. Elde edilen bu sıvı kaynatılarak kullanılmaktadır. Doğal bir şeker olduğundan rafine şekerlerden daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Bu şurubu Amerikalı ve Kanadalı insanlar pancakeler ve waffle ile birlikte tüketmeyi tercih etmektedir. Mineral olarak kalsiyum ve potasyum gibi zengin içeriğe sahip olan şurup, yüksek antioksidan içeriği ile de bağışıklığın güçlenmesine ve iltihaplı bölgelerin hızlıca iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED