Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Kanada Gelenekleri Hakkında Bilgiler

Kanada Gelenekleri Hakkında Bilgiler

Kanada gelenekleri ve kültürü her millette olduğu gibi genel olarak halın yaşayış biçiminden ve düşünce yapısından etkilenmiştir. Ülkenin gelenekleri başta kurucu ülkelerinden olan İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinden ve komşu ülkesi olan Amerika gelenek ve göreneklerinden de etkilenmiştir. Büyük ülkelerde görüldüğü üzere Kanada’da bir bölgeden farklı bir bölgeye gidildiğinde geleneklerin bir miktar farklılaştığını görülmektedir. Bu fark en çok İngiliz hakimiyetinden daha çok Fransız etkisi görülen Quebec eyaletinde hissedilmektedir.

Kanada eşsiz ve ayırt edici çok kültürlü yapısıyla dünyanın her yanından ziyaretçiyi kendine çekmektedir. Çok kültürlü bir yapısının olması yıllar içinde birçok farklı milletten göç almasıdır. Görgü kuralı Kanadalılar için önem arz eden bir normdur. İnsan davranışını, günlük yaşamını ve yaşamın sistematik akışını belirlediği için görgü kurallarına herkes tarafından dikkat edilmektedir. Bazı Kanada ilginç gelenekleri detaylarını aşağıda sizler için aşağıda derledik.

1. Yazlık Geleneği : Ontario eyaletindeki binlerce insan her yaz şehrin yorucu koşuşturmasından ve sıcağından göl kenarındaki evlerine kaçmaktadır. Herkes ailesi veya arkadaşlarıyla birlikte zaman geçirmelerini sağlayan kulübe geleneği olarak da bilinmektedir.

2. Calgary Stampede Gösterisi : Her yıl Temmuz ayında gerçekleşen bu gösteri dünyanın en büyük açık hava gösterisi olarak bilinmektedir. Bu gösterilerin temel amacı batı kültürünün ruhunu korumak ve kutlamaktır.

3. Kanlı Sezar İçeceği : Yaz partilerinin vazgeçilmezi olan kokteyl, domates ve midye suyunun birleştirilerek ortaya çıkan clamato suyu, votka, baharat ve garnitür karışımından oluşmaktadır ve Kanada’nın en popüler içeceklerindendir.

4. Noel Baba’ya mektup : İlk olarak 34 yıl önce uygulanmaya başlayan ve Kanada posta servisinin desteklediği bir uygulama ile her yıl noel zamanı dünyanın dört bir yanından Kanada’ya Noel Baba’ya ulaştırılmak üzere milyonlarca mektup gelmektedir. Bu güne kadar 20 milyondan çok mektuba cevap yazılmıştır. Bu gelenekte her yıl çocuklar Santa Claus’a mektup yazarak yeni yıl için dileklerini dile getirmektedir.

Noel Baba’nın yardımcıları olarak bilinen Elfler tarafından 30 farklı dilde mektuplar cevaplanmaktadır. Sizde bu uygulamayı denemek isterseniz Santa Claus, North Pole, H0H 0H0, Canada adresine dileklerinizi iletebilirsiniz. Mektuplar için önemli olan resimli ve çizim yapılmış mektuplardır. 16 Aralık’tan önce postaya vermeyi unutmayınız.

5. Düğünlerde Pirinç veya Buğday atmak : Bu tahılların bereketi sembolize etmesinden dolayı yeni evlenen çiftlerin üzerine atılmaktadır. Çiftlere bereket, mutluluk getireceğine inanılmaktadır.

6. Winterlude Festivali : Her yıl Şubat ayında düzenlenen Winterlude festivali dünyanın en uzun kanalı olan Rideau Kanalı üzerinde kış mevsiminin gelmesini kutlamak amacıyla düzenlenmektedir.1970 yılından beri düzenlenen festival için dünyanın dört bir yanından sanatçılar gelmektedir. Festivalde göz alıcı devasa buzdan heykeller yapılmaktadır ve park mini bir buz müzesine dönüştürülmektedir, bu müzelerde her şey buzdan yapılmaktadır. Bu festivalde dünyanın en büyük buz pateni sahasının ve kartopu savaşının keyfini çıkarabilirsiniz.

Kanada geleneksel yemekleri

1. Poutine : Kanada’nın kendine ait olan yemeği patates kızartmalarının üzerine lor peyniri ve gravy sos dikilmesiyle yapılmaktadır. Kanada sokaklarında sıklıkla karşılaşılan bu yiyecek her turistinde dikkatini çekmiştir.

2. Beaver Tails : Ana maddesi kızartılmış sos olan yiyecek Kanada’nın tatlı atıştırmalıklarındandır. Hamurun üstüne çikolata sosu, karamel sos veya pasta süsleriyle lezzetlendirilmektedir.

3. Canada Strata : Süt ve peynirle birleştirilen pastırma Kanada’nın vazgeçilmez lezzetlerindendir. Pratik yapımı dolayısıyla sıklıkla tercih edilmektedir.

4. Bannock : Kızartılmış hamur olarak bilinen bu tat meyvelerle, pudra şekeri veya tuzlu olarak çayın yanında sıklıkla tercih edilmektedir.

5. Tire d’erable sur la neige : Kanada’nın soğuk olmasından yararlanılarak yapılan şekerli bir tatlıdır. Akçaağaç şurubunun kaynatılarak sonrasında buzda dondurularak oluşan şeker, herkesin denemesi tavsiye edilen bir tattır.

6. Ginger Beef : Etin şeritler halinde kesilmesiyle yapılan yemek Kanada’nın popüler ana yemeklerindendir. Susamlı sos ve börülcelerle kızartılan biftek yiyenlerin hayran kaldığı tatlardandır.

kanada-ilginc-gelenekler

7. Halifax Donair : Bizim alışık olduğumuz dönere benzeyen Halifax, sığır eti, domates, soğan ve sarımsaklı soslarla birlikte yapılmaktadır.

8. Split Pea Soup : Bezelyelerden yapılan bezelye çorbası da denilen Split Pea Kanada’ya özgü tatlardan biridir.

9. Caesar Drink : Kanlı Sezar olarak da bilinen içecek Kanada’ya özgü tipik bir kokteyldir. Domates suyu, istiridye suyu, votka ve acı soslarla yapılan kokteyl buzla birleştirilerek servis edilmektedir.

10. Butter Tarts : Kanada’nın klasik lezzetlerinden biri haline gelen tart, ceviz ve üzümle beraber yapılmaktadır. Yiyen kişiler için tam bir enerji patlamasıdır.

Kanada geleneksel kıyafetleri

Ülkenin kültürünü yansıtan öğelerden olan ulusal kıyafetler dini inanca, yaşam biçimine göre farklılık göstermektedir. Örf ve adetler, inançlar, müzikler, semboller ve sanatlar ülkelerin yerel kültürlerini ve giysi kavramının oluşmasını etkileyen öğelerdendir. İnsanlar ilk önce kendilerini ve bedenlerini korumak için giydikleri kıyafetler zamanla kendilerini ifade etmek için kullandıkları araçlar haline gelmiştir.

 İnsanların giyim şekilleri onların nereye ait olduğunu, dini inancını gibi durumları bize yansıtmaktadır. Her ulusun kendine göre gelenekselleşmiş giysileri bulunmaktadır. Kanada’da aslında ulusal bir kıyafet yoktur. Kanada geleneksel kıyafetleri arasında yer alan mokasen ve deri kumaştan yapılmıştır. Quebec bölgesindeki bazı insanlar tarafından ise Capot dedikleri pelerin tarzı ağır bir palto kullanılmaktadır.

Kadınlar ; kabarık etek veya çember şeklinde etekler, gigot tarzı geniş kollu elbiseler ve peplum ekli korseler giymişlerdir.

Erkekler ; halk elbiseleri, dekoratif yelekler, pantolonlar, baston ve kol düğmeleri ve kanat olarak bilinen daha kısa pantolonlar giymişlerdir.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED