Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İrlanda’da Asgari Ücret

İrlanda’da Asgari Ücret Ne Kadardır?

İrlanda, Avrupa'nın batısında yer alan bir ada ülkesi olarak, coğrafi konumu, tarihi derinliği ve doğal güzellikleriyle öne çıkmaktadır. İrlanda’nın başkenti Dublin ve resmi dilleri de İngilizce ile İrlandacadır. Uzun süren İngiliz egemenliğinin ardından elde ettiği bağımsızlık, kültürünü zenginleştirmiştir. Yemyeşil tepeleri, etkileyici kıyıları ve ılıman iklimiyle doğal güzellikleri göz kamaştırır.

Edebiyatı, müziği ve dansıyla ünlü olan İrlanda, James Joyce, Oscar Wilde gibi yazarlarla edebiyat dünyasına katkıda bulunmuştur. Son yıllarda ekonomik büyüme yaşayan ülke, bilgi teknolojisi ve finans gibi sektörlerde önemli bir yer edinmiştir. Özellikle Bilgisayar ve sağlık alanında oldukça iyi bir altyapıya sahip olan İrlanda, hem dil eğitimi hem de yükseköğrenim için öğrencilerin de sıklıkla tercih ettiği bir destinasyondur. İrlanda aynı zamanda zengin kültürel dokusu, doğal güzellikleri ve ekonomik potansiyeliyle dikkat çeken bir Avrupa ülkesidir.

Asgari Ücret Nedir?

Asgari Ücret bir ülkede yasal olarak belirlenen en düşük saatlik veya aylık ücret miktarıdır. Bu ücret, işçilerin çalıştıkları saat başına veya belirli bir dönemde (aylık, haftalık) kazanmaları gereken asgari miktarı belirtir. Asgari ücret, genellikle devlet tarafından yasal bir düzenlemeyle belirlenir ve işverenlerin çalışanlarına ödemek zorunda oldukları en düşük ücret olarak kabul edilir. Asgari ücretin belirlenmesinde birçok kriter bulunmaktadır. Bu kriteri aşağıda listeledik.

  • Enflasyon oranları
  • Ücretli çalışanların yaşam maliyeti
  • İşgücü piyasası koşulları
  • Ekonomik büyüme


İrlanda'da asgari ücret, National Minimum Wage NMW (Ulusal Asgari Ücret) 2000 yılında hazırlanan bir yasa ile kabul edildi. Asgari ücret oranlarını İrlanda Hükümeti İşçi İlişkileri ve Çalışma İlişkileri Dairesi (Department of Employment Affairs and Social Protection) tarafından belirlenir ardından çalışanlara uygulanır. Buna tam zamanlı, yarı zamanlı, yeni kurulan küçük bir işletmede çalışanlar ve işleri için gerekli eğitimi tamamlayanlar dahildir. İrlanda'da hiçbir işçiye bu zorunlu asgari ücret oranından daha az ödeme yapılamaz. İrlanda'da asgari ücreti ödemeyen işverenlere karşı yaptırımlar mevcuttur. İrlanda’da bir işçinin alacağı saatlik ücret hem yaşına hem de çırak olup olmamasına göre belirlenir. 16 yaşından itibaren asgari ücret almaya hak kazanılır. Bu uygulamanın amacı ise, genç istihdam oranını arttırarak, deneyimsiz işçi çalıştırmanın işletme üzerindeki ekonomik baskısını azaltmak olarak özetlenebilir. Hükümetçe belirlenen İrlanda asgari ücret 2023 itibariyle aşağıdaki gibidir.

Yaş grubu
Asgari saatlik ücret
20 ve üzeri
11,30 €
19 yaş
10,17 €
18 yaş
9,04 €
18 yaşın altında
7,91 €


İrlanda asgari ücret 2024 itibariyle artırılacağı duyuruldu. 20 yaş ve üzeri kişiler için ulusal asgari ücret, saat başına 1,40 Euro artarak 12,70 Euro'ya çıkacak. Uygulanacak zam oranından sonra İrlanda’da saatlik asgari ücret aşağıdaki gibi olacaktır.

Yaş grubu
Asgari saatlik ücret
20 ve üzeri
12,70 €
19 yaş
11,43 €
18 yaş 
10,16 €
18 yaşın altında
 8,89 €


İrlanda’da eşit ücret hakkı yasalarca koruma altına alınmıştır. Buna göre çalışana; cinsiyet, yaş, ırk, yönelim, medeni hal, din, engellilik vb durumları gözetmeksizin eşit iş karşılığında eşit ücret verilmesi yasal zorunluluktur.

İrlanda Çalışma Saatleri

İrlanda’da bir işçi haftalık ortalama 48 saatten fazla çalışamaz. İrlanda’da yaygın olarak haftalık 39 saat çalışma söz konusudur. Ancak İrlanda yasalarında 16-17 yaş kapsamında genç işçi olarak nitelendirilen grup için ayrı yasa ve çalışma saatleri mevcuttur. Bu gruba dahil olanlar İrlanda’da haftalık 40 saatlik çalışma süresini aşamazlar. İrlanda’da ayrıca haftada 4 gün çalışma konusunda pilot uygulamaya geçildi. İlerleyen süreçlerde bunun tüm ülkede uygulanabilme ihtimali ise oldukça yüksek görünmektedir.

İrlanda Yaşam Maliyeti

İrlanda Avrupa’da en yüksek asgari ücret veren ülkelerden biri olmasıyla ve gelişen ekonomisiyle oldukça dikkat çekmektedir. Peki, İrlanda yaşam maliyeti nedir? Aşağıda İrlanda’da yaşam maliyeti konusunda bir fikir vermesi için Dublin’i baz alarak bir tablo hazırladık. Belirtilen fiyatlar birçok etkenden dolayı farklılık gösterebilir.

Zincir fast food restoranlarında bir öğün yemek
10 €
1 L Süt
1,49 €
12’li yumurta 
4,93 €
500 gr. Tavuk fileto
 5,81 €
Cappuccino
3,70 €
400 ml Şampuan
6,0 €
Diş macunu
 2,42 €
3 L Çamaşır deterjanı
11 €
Sinema bileti ( 2 kişi için)
12 €
Spor ayakkabı
99 €
Kot pantolon (Levi’s 501 vb.)
89 €
8 Km taksi yolculuğu
20 €
8 mbps Internet (aylık)
45 €


İrlanda'da Öğrenci Vizesi ile Çalışmak

İrlanda, İngilizce konuşulan ülkeler arasında popüler ve önemli merkezlerden biridir. İrlanda'da dil eğitimi almak, öğrencilere İngilizceyi akıcı bir şekilde konuşma, yüksek yaşam standartları ve iyi eğitim sistemi fırsatı sunar. Tüm bunların yanı sıra İrlanda dil okulu öğrencilerine çalışma izni sunan ülkelerden biridir. İrlanda’da öğrenci vizesi ile çalışma programı work and study olarak adlandırılmaktadır. Bu program sayesinde İrlanda’da dil eğitimi alırken, çalışma izni almak ve eğitim süresince çalışmak mümkün. İrlanda’da asgari ücret altında işçi çalıştırmak yaptırımlara tabi olduğundan, öğrenci olarak kazanacağınız minimum ücret yasalarla garanti altına alınmıştır.

İrlanda gibi yaşam kalitesi yüksek bir ülkede eğitim almak için bilgi istek formu doldurabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED