Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İrlanda Para Birimi

İrlanda Para Birimi

İrlanda (İrlanda Cumhuriyeti), Avrupa’nın batısında yer alan köklü tarihi, kültürel güzellikleri, muhteşem doğasıyla öne çıkan bir ada ülkesidir ve aynı zamanda yurtdışı eğitimi için oldukça tercih edilen lokasyonlardan biridir. İrlandaca ve İngilizce olmak üzere 2 resmi dile sahip olan İrlanda’da genel olarak İngilizce konuşulmaktadır. İrlanda’nın başkenti ise Dublin’dir. İrlanda Cumhuriyeti’nin Kuzey doğusunda, İngiltere’ye bağlı olan Kuzey İrlanda ülkesi yer almaktadır. Uzun yıllar İngiliz Egemenliği altında kalan İrlanda Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etmiş ve İngiltere’den ayrılarak bir devlet haline gelmiştir.

İrlanda’nın Bağımsızlığı

1916 Nisan ayında Paskalya Ayaklanmasından sonra gelen baskı döneminde İngiliz başbakanı David Lyod George, Kuzey İrlanda ve Güney İrlanda olmak üzere iki parlamento kurarak kontrolü eline almaya çalışmıştır fakat Katolik Güney İrlanda, İngilizlere taviz vermemiştir. Bu dönemde IRA çatısı çatısı altında birlik olan İrlandalı gönüller Britanyalılara karşı bir savaş başlattılar. Bunun üzerine İngiliz başbakanı George, İrlandalılarla barış antlaşması yaptı. İrlanda Cumhuriyeti temsilcileri ile Büyük Britanya temsilcileri tarafından 6 Aralık 1921’de imzalanan İngiliz-İrlanda Antlaşması’na göre Güney İrlanda, İrlanda Bağımsız Devleti ile bağımsızlığını kazandı. Kuzey İrlanda ise ise Birleşik Krallığı’na bağlı kalarak bağlılığını sürdürmeye devam etmektedir.

İrlanda, 1955 yılında Birleşmiş Milletlere katılmıştır ve 1 Ocak 1973’te Avrupa Birliği’ne üye olmuştur.

İrlanda Ekonomisi ve Para Birimi

İrlanda para birimi Euro’dur. 2002 yılında resmi olarak kullanılmaya başlanan Euro biriminin kullanımından önce İrlanda Sterlini kullanılıyordu. İrlanda refah seviyesi açısından gelişmiş ve yüksek düzeyde olan bir ülkedir. 2005 yılında The Economist dergisi, yaptığı bir çalışmada İrlanda’yı en yüksek refah seviyesine ve yaşam kalitesine sahip olan ülke olarak seçilmiştir. Bununla birlikte 1995-2007 yılları arasında yaşamış olduğu yüksek ekonomik büyüme ile 1980 ve 90’lı yıllardaki Doğu Asya Kaplanları’nın başarısına benzer ekonomik yükseliş göstermesinden dolayı İrlanda, ‘Kelt Kaplanı’(Celtic Tiger) olarak adlandırıldı. Kelt Kaplanı, İrlanda ekonomisinin mucize yılları olarak da hatırlanmaktadır. Hiçbir Avrupa ülkesinin veya gelişmiş bir ülkenin kolay kolay elde edemeyeceği bir büyüme oranı yakalamıştır. Bu ekonomik yükseliş ile geride kalmış ülkelere örnek olmaya ve Avrupa Birliği belgelerinde rol model olarak gösterilmeye başlanmıştı.

Alım gücü endeksine göre değerlendirildiğinde ekonomik açıdan en yaşanılabilir ülkeler arasında yer alan İrlanda’nın saatlik asgari ücreti 11.30 Euro’dur. Ayrıca Google, Microsoft, Facebook, Amazon, Twitter ve Ebay gibi dünyaca bilinen markaların merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır.

İrlanda’nın başlıca ticaret ortakları ABD, Birleşik Krallık, Belçika, Almanya, Fransa ve İsviçre’dir. Başlıca ihraç ettiği kalemler tedavide kullanılan ilaçlar, serum, aşı, toksin vb. ürünlerdir. İthalat kalemleri ise helikopterler, uçaklar, uzay araçları ve binek otomobillerdir.

İrlanda Ekonomisinde Önemli Sektörler

İrlanda ekonomisinin temeli teknoloji, mühendislik, finans, yazılım, iletişim, tarım, hayvancılık ve endüstri sektörlerine dayanmaktadır. Özellikle bilişim, yazılım ve eğitimde hızla gelişen İrlanda bu sektörlerle dünya çapında öne çıkan ülkelerden biridir. Turizm olarak; İrlanda, yüksek standartlarda birbirinden kaliteli dil okulları, üniversiteleri ve yüksek lisans gibi birçok eğitim programı bulundurmasından dolayı öğrenciler tarafından oldukça rağbet görmesi ile eğitim sektörü İrlanda turizmine oldukça büyük bir katkı sağlamaktadır.

İrlanda dil okulları hakkında detaylı bilgi almak için bu link üzerinden sayfamıza göz atabilirsiniz.

İrlanda Asgari Ücret

Neredeyse her ülkenin kendi yaşam standartlarına göre ve çalışanlarına iyi bir refah seviyesi sağlamak adına asgari ücret uygulamaları vardır. İrlanda Asgari Ücret oranlarını İrlanda Hükumeti İşçi İlişkileri ve Çalışma İlişkileri Dairesi tarafından belirlenmektedir. İrlanda refah seviyesi yüksek bir Kuzey Avrupa ülkesi olmakla birlikte, Avrupa Birliği’ndeki en yüksek asgari ücrete sahip olan ülkelerden biridir. İrlanda saatlik asgari ücret 2023 yılı için 11.30 Euro olarak belirlenmiştir. Bu saatlik oranlar yaş gruplarına göre farklılıklar göstermektedir.

İrlanda Asgari Ücret 2023 itibariyle aşağıdaki gibidir:

Yaş grubu   
 Asgari Saatlik Ücret
20 ve üzeri        
11,30 Euro
19 Yaş      
10,17 Euro
18 Yaş    
9,04 Euro
18 Yaş altı   
7,91 Euro


İrlanda Çalışma Saatleri

İrlanda’da tam veya yarı zamanlı şeklinde çalışabileceğiniz seçenekler mevcuttur. Tam çalışma saatleri haftalık ortalama 40 saat iken, yarı zamanlı çalışma saatleri haftalık 20 saat olmaktadır.

İrlanda’da Öğrenci Olarak Çalışmak (Work and Study)

İngilizcenin resmi bir dil olduğu İrlanda’da dil eğitimi, üniversite ve yüksek lisans gibi eğitim programları sıkça tercih edilmektedir. Akıcı bir şekilde İngilizce konuşmak ve donanımlı bir eğitim almak için İrlanda sizin için harika bir seçim olacaktır. İrlanda’da eğitim alırken aynı zamanda çalışarak günlük ihtiyaç ve masraflarını karşılayabilmeniz de mümkündür. İrlanda’da dil eğitimi alarak çalışma iznine sahip olmanız için 25 haftalık ve üzeri bir eğitim programına kayıtlı olmanız gerekmektedir. Eğitim aldığınız süre boyunca haftalık 20 saat çalışma hakkına sahip olacaksınız. Sömestr ve yaz tatillerinde ise 40 saat çalışma fırsatınız vardır. Dilerseniz dil eğitiminizi tamamladıktan sonra 8 hafta daha kalarak çalışmaya devam edebilirsiniz.

İrlanda Work and Study hakkında daha fazla bilgi almak için bu link üzerinden sayfamızı ziyaret edebilir veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED