Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İrlanda İlginç Gelenekleri

İrlanda İlginç Gelenekleri

İrlanda gelenekleri, geleneksel günleri ve yerel danslarıyla tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başarmıştır. Mistik havası, gizemli kültürü, muhteşem tarihi ve büyüleyici doğasıyla Yüzüklerin Efendisi’nin yazarı dünyaca tanınan J.R.R.Tolkien’e de ilham kaynağı olmuştur.

İrlandalılar geleneklerini anlatmaktan hoşlanan, tarihinden ve kültürlerinden bahsetmeyi seven konuşkan insanlardır. Kelt torunları olan İrlandalılar kızıl saçlarıyla hemen dikkat çekmektedirler. Ülkeye özgü birçok ilgi çekici, merak uyandırıcı kültürler, gelenekler ve semboller bulunmaktadır. Yeşil renk, arpların ve gaydaların kullanıldığı folklorik müzikler, ritmik hareketlerle yapılan dansları ve pubları bunlara verilebilecek örneklerdendir. İrlanda’nın resmi ulusal sembolü üç yapraklı yonca ya da Kelt haçı olarak bilinse de müzik aleti olan ”arp”da ülkenin sembollerinden biri olarak gösterilmektedir.

Kaleler ülkesi İrlanda topraklarının bazı kısımları tarım için çoğunluğu ise hayvancılık için kullanılmaktadır. Yeşil rengin büyük önem arz ettiği bu ülke de her olayda ya da önemli günlerde yeşil renkli şeyler giyerler ve sokakları yeşile boyama gibi adetler vardır. Bu yazımızda sizler için bazı ilginç İrlanda geleneklerinden bahsettik.

Aziz Patrick Günü : St. Patrick günü artık İrlanda ile bağdaşmış, tüm dünyada da kutlanmaya başlanmış bir gündür. İrlanda’nın koruyucu azizi olarak adlandırılan St. Patrick günü herkes yeşil renkli kıyafetler giyer ve her yer yeşile boyanmaktadır. Her sene 17 Mart’ta kutlanan bugün bir festival havasında insanların eğlendiği, şarkı söylediği ve dans ettiği bir gündür.

Halloween : Neredeyse tüm dünyada kutlanan cadılar bayramı aslında İrlanda’da ortaya çıkmıştır. Kasım aylarında gerçekleşen bir pagan kutlamalarıyla ortaya çıktığı düşünülmektedir. Samhain’ın Kelt Festivali, insanların “Puca”yı yani hayaletleri korkutmak için garip kıyafetler giydiği şenlik ateşlerinin yakıldığı bir gündü. Yıllar sonra gelişerek şimdiki cadılar bayramı halini almıştır. İlk olarak “All Hallows Eve” olarak kutlanmaya başlansa da yıllar içinde ismi değişerek “Halloween” olmuştur.

Imbolc Festivali : Zorlu kışın ardından gelen bahar mevsimini, tarım mevsiminin başlamasının kutlandığı gündür. Yılın o zamanlarında şifa ve doğurganlık tanrıçası olarak bilinen İrlanda mitolojisinin Kelt tanrıçası Brigid için ziyafet verilir ve adak adanırmış. Hristiyanlık öncesi zamanlarda insanlar "Imbolc" kutlamaları sırasında şifalı kuyulara gider ve kuyunun yakınında buluna dilek ağacı etrafında saat yönünde dönerlermiş. Şifalı kuyuya bir bez parçası batırarak onu dilek ağacına asarlarmış.

The Late Toy Show : 1975’de yayınlanan bir İrlanda talk şovudur. Avrupa'nın en uzun soluklu olan birinci dünyanın ise ikinci talk şovu olarak bilinmektedir. Yaşlı insanlar ve gençler tarafından çok rağbet gören programı izlemek yıllar içinde bir gelenek haline gelmiştir.

Croagh Patrick Tırmanışı : Her yıl binlerce insanın Croagh zirvesine tırmandığı zorlu ve manevi bir yolculuktur. Koruyucu Aziz Patrick anısına yapılan bu tırmanış Temmuz ayının son Pazar günü düzenlenmektedir. Kelt tarihi verilerine göre eski İrlanda druidleri bu hac ziyaretini pagan "Lughnasadh" için yapmaktaydı. Halen ülkenin geleneğine saygı gösterilerek düzenlenmeye devam edilmektedir.

Makyaj Çanları : İrlanda’da evlenecek çiftlere makyaj çanı vermek adettendir. Çünkü çanların çalındığında kötü ruhlardan korunacağına ve çifti kavgadan ve uyumsuzluktan koruyacağına inanılırmış.

Şanslı Nallar/At Nalı : Öncelerden gelinler düğünlerde kendilerine şans getirmesi için gelin çiçeklerine at nalları taşırlarmış. Zaman içinde bu gelenek değişse de modern zamanda ki gelinler nalları küçük bir bileklik ucu olarak ya da nal işlemeli mendiller taşıyarak devam ettirmeye çalışmaktadır.

Sihirli Mendil : Eski bir gelenek olan mendil taşıma geleneği düğünde gelin kendisine uğur getirmesi için mendil taşır. Eğer bir kız çocuğu olursa o mendili ona verir ve bebek büyüyüp evlendiğinde aynı mendili kendi düğününde yanında bulundurur. Bu mendil taşıma da anne ve kızı arasında sürüp gider.

Claddagh Yüzüğü : İrlanda düğünlerinde sıklıkla kullanılan bir yüzük geleneğidir. İlk olarak Galway, Claddagh köyünde takılmaya başlanmıştır. Yüzüğün amacı kişinim medeni durumunu göstermektir. Yüzüğün tasarımı kalp, taç ve el sembollerinden oluşmaktadır. Kalp aşkı, taç sadakati, el ise kalplerin birbirine tutulmasını ifade etmektedir.

Eğer yüzük ;

  • • Sağ ele takılır ve semboller sizi gösteriyorsa yani size dönükse bir ilişkinizin olduğu,
  • • Sağ ele takılıp semboller dış tarafı yani karşı tarafı gösteriyorsa bekar olduğunuz,
  • • Sol ele takılır ve semboller size doğru dönükse yani sizi gösteriyorsa evli olduğunuz,
  • • Sol ele takıldıktan sonra semboller eğer karşı tarafı gösteriyorsa yani dışa dönükse nişanlı olduğunuz anlamına gelmektedir.


Kelt Düğümü : Eski bir İrlanda düğün geleneğidir. İki kişinin birbirine yüzük takmasını da sembolize etmektedir. Çiftler ellerini birbirine kenetler ve sadakatlerinin ve evliliklerinin bir sembolü olarak kollarına ve ellerine düğün renginde – genellikle beyaz renkte- bir örgü biçiminde kordon bağlarlar.

Goose is cooked (Kuzu pişirildi) : Eski bir geleneklerden olan bu adet, düğünden önce gelinin kendi evinde damat için kuzu pişirdiği ve artık bu yoldan dönüşün olmadığını göstermek için yapılırmış.

Bu yüzden “kuzu pişirildi” ifadesini kullanırlarmış halen de bazı yerlerde bu gelenek sürdürülmektedir.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED