Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İrlanda Hakkında 15 İlginç Bilgi

İrlanda Hakkında 15 İlginç Bilgi

İrlanda mistik havasıyla, tarihi geçmişiyle, doğal güzellikleri ve merak uyandıran mitolojisiyle herkesin ilgisini çeken Avrupa’nın kuzeybatısında kalan yeşil bir ülkedir. Kendi bağımsızlığını kazanan İrlanda Büyük Britanya’dan İrlanda Denizi ile ayrılmış bir ada ülkesidir. Kuzey İrlanda ile aynı adada bulunsa da  İrlanda, dili, dini, yönetim şekli ve para birimi ile birbirlerinden ayrılan iki farklı ülkedir.

İrlanda Cumhuriyeti AB üyesi olduğu için para birimi olarak Euro kullanmaktadır. Fakat ülkeye giriş için Schengen geçerli değildir ülkenin kendi vizesini almak gerekmektedir. Resmi dil olarak İrlanda Keltçe ’ye dayalı karışık bir dil kullanmaktadır. Fakat ülkenin neredeyse her yerinde insanlar çok rahatça resmi dil olarak da İngilizce konuşulmaktadır.

İrlanda hakkında ilginç bilgiler yazımıza İrlanda’nın bayrağının anlamı ile bir örnek verebiliriz. Yeşil, beyaz ve turuncu renklerinden meydana gelen bayrağın yeşil rengi Katolikleri, turuncu rengi Protestanları, beyaz rengi ise iki farklı dinin barış içinde bir arada bulunmasını simgelemektedir.

Bizlerde bu yazımızda merak uyandıran ve insanların ilgisini çeken İrlanda hakkında 15 ilginç bilgi ve ilgi çekici bilgileri sizler için derledik.

İrlanda dil okulları ile ilgili bilgi için bu linki tıklayabilirsiniz. 

1. "Halloween/Cadılar Bayramı" İrlanda’dan çıkmıştır.

Aslında bir Hristiyan bayramı olan Halloween, bir Kelt festivali olan Samhain Festivali’nden ortaya çıkmıştır. Yaz sonunu kutlamak için Ekim ayının veya Kasım aylarında şenlik ateşleriyle, korkunç maskeler ve kıyafetler giyilerek kutlanan bir festivalmiş. Fakat zaman içinde tüm dünyaya yayılarak Cadılar bayramı adıyla kutlanmaya başlanmıştır.

2. Sandığınızın aksine "St. Patrick" İrlandalı değildir.

İrlandalılar için koruyucu aziz olan Patrick aslında Romalılar zamanında İrlanda’ya köle olarak getirilen ve satılan bir İngiliz'dir. Kölelikten kurtulmak için kaçan Patrick daha sonra bir misyoner olarak İrlanda’ya dönmüştür. Hayat hikayesi gizemini korumaktadır.

3. Campanile zilinin altından geçilmez.

"Campanile Zili" İrlanda’da Trinity College’de yer alan bir mimari yapıdır. İnanışa göre Trinity College öğrencileri bu zilin altından mezun olmadan geçerlerse başarısız olacaktır.

4. Yonca İrlanda’nın tek sembolü değildir.

St. Patrick ile bağdaştırılan yonca, vaaz verirken azizin elinde olarak düşünülmektedir. Fakat İrlanda’nın asıl sembolü Arp’tır ve Guinness Rekorlar kitabının üstünde de yer almaktadır.

5. "Guinness Rekorlar Kitabı" İrlanda’dan çıkmıştır.

Guinness'in ortaya çıkmasına sebep olan Sir Hugh Beaver, bir gün arkadaşlarıyla atış yapmaya gitmiş ve bir şutu kaçırmıştır. Daha sonra Avrupa’nı en hızlı av kuşu nedir gibi bir tartışma içerisine girerler. Geç saatlere kadar kitaplardan araştırmalar yapsalar da bir sonuca varamayacaklarını anlarlar. Ve publarda insanların hep bu tür konularda tartışma içinde olduğunu fark eder. Bu sebeple bir “Kayıt Defter” fikri aklına gelir. O günden sonra doğruluğu kesin olan bilgileri bir kitapta toplamaya başlar. Böylece de “Guinness Rekorlar Kitabı” ortaya çıkmıştır.

6. İrlandalıların Olimpiyatları.

Gerçek olimpiyatlardan daha öncelere dayandığını iddia eden İrlandalılar kendi olimpiyatlarına sahiptirler. “Tailteann Oyunları” olarak bilinmektedir. M.Ö 1600'lere dayandığı düşünülen bu oyunların ölen kişilerin ardından onları onure etmek için düzenlendiği bir atletik yarışmalardır.

7. Guinness Fabrikası’nın 9 bin yıllık sözleşmesi.

1756 yılında kurulan Guinness Fabrikası, kurucusu Arthur Guinness tarafından fabrikanın bulunduğu alan için 9 bin yıllık bir kira sözleşmesi imzalanmıştır.

8. Kuzey Işıkları İrlanda’dan da görülmektedir.

Kuzey ışıkları anavatanı gibi ola Norveç, İzlanda, Finlandiya gibi ülkeler pahalılığı ile de bilinmektedir. Bu yüzden Kuzey ışıklarını görmek için masraflı olabilecek bu ülkelere gitmeden de bu doğa harikası olayı Atlantik Adası'ndan da görebilirsiniz.

9. İrlanda ismini bir mitolojik tanrıdan almıştır.

İrlanda isim olarak eski İrlandaca dilinde “Eriu” olarak modern Galce’de “Eire” olarak bilinmektedir. Mitolojide Eiru, kardeşleri ile Banba ve Fodla ile birlikte adanın iyiliğini gözeten adayı koruyan tanrıçalar üçlüsünden biridir.

10. White House’un tasarımcısı bir İrlandalıdır.

Amerika’nın sembollerinden olan Beyaz Saray’ın inşasına karar verildikten sonra tasarımı için bir yarışma düzenlenmiştir. Bu yarışmada tasarımıyla birinciliği kazanan James Hoban İrlandalıdır. Dublin Kraliyet Cemiyeti’nde mimarlık eğitimi alan Hoban tasarım yapmak için ailesiyle Amerika’ya göç etmiş ve hayatının geri kalanını Amerika’da yaşayarak geçirmiştir.

11. Eğitim sistemlerinin temeli "Trinity College".

İrlanda’nın üst düzey ve en prestijli eğitim kurumu olan Trinity College, 1952 yılında Queen Elizabeth tarafından kurulmuştur. Oxford ve Cambridge Üniversitelerinde bulunan kolejler model alınarak oluşturulan kolej Dublin Üniversitesi’ne bağlıdır. Kolej mezunları arasına Oscar Wilde, Samuel Beckett gibi tanınmış kişiler bulunmaktadır. Kolejin altında gizli tüneller ve şarap mahzenleri bulunmaktadır. Dublin’in en popüler turistik merkezlerinden biri olarak devamlı binlerce turisti ağırlamaktadır.

12. Diğer ülkelerde İrlanda’dan daha fazla İrlandalı yaşamaktadır.

1845 yıllarında patateste meydana gelen bir tür zehirli mantar sebebiyle İrlanda’da büyük bir kıtlık yaşanmıştır. Ülkenin %10-30’luk kısmı ölmüş ve ülkeden göç etmiştir. Bu da İrlanda’dan milyonlarca insanın gitmesi demektir. Göç eden İrlandalıların toplamı neredeyse İrlanda’nın nüfusundan fazladır.

13. ABD’nin Chicago nehri 17 Mart’ta yeşile boyanır.

İrlandalılar için St. Patrick günün önemi büyüktür. İrlanda’dan göç eden insanların çoğu Chicago’ya yerleşmiştir. 17 Mart’ta St. Patrick gününü kutlamak için Chicago nehri yeşile boyanmaktadır. Ve o gün için insanların sloganı “Bugün herkes İrlandalıdır".

14. İrlanda'da 30 binden fazla kale vardır.

Kaleler ülkesi de diyebileceğimiz İrlanda’da asırlık surlar, restore edilmiş kaleler, yıkılış kuleleri ve birçok tarihi mimarileriyle 30 binden fazla kaleyi bünyesinde bulundurmaktadır.

15. “O” harfi soylu ailelerden gelen kimse anlamına gelir.

İnsanların soylu ailelerden geldiği göstermek için isimlerinin başına “O” harfi getirilmektedir. Örnek olarak O’Murphy verilebilir. O harfinin üstünde şapkalı olanı orjinal halidir.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED