Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

STEM Eğitimi Nedir?

STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics)

STEM açılımı nedir, Science (bilim), Technology (Teknoloji), Engineering (mühendislik), Mathematics (Matematik) alanlarının baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. STEM eğitimi ise bilim, teknoloji, mühendislik, matematik alandaki disiplinleri entegre bir şekilde öğrencilere bilimsel düşünmeyi, problem çözmeyi, işbirliği yapabilmeyi ve yaratıcılık gibi becerilerini geliştirme odaklı bir eğitimdir.

STEM’in amacı nedir, bir öğrencinin sosyal hayatı okuldur. Bu yüzden verilen eğitimlerin doğru amaçlara yönelik verilmesi en önemli unsurlardan biridir. STEM eğitiminin amacı günümüzdeki eğitimin tam tersi olarak ezbere dayalı bilgi aktarımlarından ziyade öğrencilere bilim, teknoloji ve matematik alanlarındaki konuları günlük hayat ile ilişkilendirerek daha etkili bir öğretim sağlamayı hedeflemektedir. STEM eğitimi yaklaşımı, öğrencilere gerçek dünyada problem çözme için gereken analitik düşünce tarzını ve takım çalışmaları gibi yetkinlikleri kazandırmayı sağlar.

Ayrıca STEM eğitimi;

- Öğrencinin merak duygusunun artmasına

- Daha sorgulayıcı ve eleştirici düşünceyi benimsemesine

- Matematik alanındaki bilgisini kazanmasına

- Mühendislik becerilerini tanımasına

- Problem çözebilir hale gelmesine ve daha özgüvenli bir birey olmasına yardımcı olur. Bunun beraberinde öğrencinin zihinsel açıdan ufkunun genişlemesine ve kendisine güvenen bir birey olma yolunda ilerlemesini sağlamaktadır.

STEM eğitimi, öğrencilerde merakı uyandırmak, daha yenilikçi düşünme odaklı ve gelecekteki kariyer dünyasına adapte edebilmek gibi birçok fayda sağlamaktadır. STEM programlarında çoğunlukla laboratuvar ortamlarında deneyler, pratik uygulamalı dersler, projeler ve takım çalışmaları gibi etkileşim içerisinde olabilecek ve uygulamalı öğrenim yöntemleri bulunmaktadır.

STEM Eğitiminde Neler Yapılır?

STEM eğitiminde neler yapılır, öğrencilere fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarını bütün bir şekilde öğretme odaklı olan STEM, öğrencilerin kendilerini daha kolay keşfedebilmelerini ve kariyer hedeflerini daha bilinçli ilerletebilmeyi amaçlamaktadır. Peki STEM eğitimi dediğimiz bu öğretim şeklinde ne gibi projeler ve etkinlikler bulunmaktadır. STEM eğitimi sırasında yapılan bazı etkinlikler ve proje uygulamalar aşağıdaki gibidir:

- Proje Odaklı Öğretim : STEM eğitiminde temel taşlardan biri olan proje odaklı öğretimde öğrencilerin belirli bir problemi çözmeleri veya projeyi tamamlamalarına fırsat verildiği bir yöntemdir. Bu projelerde öğrencilerin kuramsal bilgilerini pratiğe dökmelerine ve kendi çözümlerini üretmelerine imkan sağlamaktadır.

- Laboratuvar Çalışmaları : Bilim ve mühendislik alanlarının pratiğe dökülerek daha iyi anlamalarını sağlamak adına laboratuvar çalışmaları oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca biyoloji, kimya, ve astronomi gibi doğa bilimleri üzerindeki araştırmaları saha çalışmalarıyla da desteklemektedirler. STEM eğitimi veren okullarda bilim fuarlarının da düzenlenmesi, öğrencilerin deneyler ve uygulamalı aktiviteler sayesinde kavramları somut bir şekilde öğrenerek deneyimlemelerine destek vermektedir.

- Kodlama ve Robotik Alan : Öğrencilere robotik ve bilgisayar kodlama alanlarındaki becerilerini kazandırmak için düzenlenmekte olan bazı etkinlikler yapılmaktadır. Bununla beraber öğrencilere programlama dilleri öğretmek adına kodlama dersleri de sunulmaktadır. STEM eğitiminde, kodlama ve robotik alanında öğrencilerden genellikle basit robotların tasarlamaları, programlamaları ve bu robotları bizzat kullanarak verilen görevleri yerine getirmeleri istenmektedir.

- Bilgisayar Simülasyonu : Bilgisayar simülasyonlarının öğrencilere sunulmasındaki en önemli sebeplerden biri öğrencilerin karışık sistemleri kolay algılayabilmesi deneyimlemesi ve analiz etmesine yardımcı olmaktadır. Bilgisayar tabanlı simülasyonlar, gerçek hayattaki problemlerin nasıl çözümlenmesi gerektiğini sanal ortamlarda örneklendirerek düşünmelerini sağlamaya yardımcı olmaktadır.

- Makine İnşaları : Öğrencilerin, çözümlenmesi kolay makinelerin ve modellerin tasarımlarıyla birlikte inşalarını da yapabilme fırsatlarının sunulduğu bu etkinlikte amaç mühendislik alanındaki prensipleri pratik yaparak anlamalarına yardımcı olmaktır.

- Makerspace Atölyeleri : STEM eğitiminde Makerspace atölyelerinin olmasının amacı öğrencilerin el becerilerindeki gelişimini desteklemek ve uygulamak istedikleri projelerini hayata geçirmektir. 3D yazıcılar, lazer kesme makinaları gibi araçların bulunduğu donanımlı sınıflarda yapmak istedikleri etkinlikleri hayata geçirebilmektedirler.

Bu etkinlikler ve uygulamalar STEM eğitiminde kullanılabilecek birçok farklı bölümü temsil edebilmektedir. Aynı damak tadına veya aynı yeteneklere sahip olmadığımız gibi her beyinin farklı çalıştığını da unutmamalıyız. Bu yüzden STEM eğitimi, öğrencinin ihtiyaçları doğrultusunda farklı etkinlikler ve uygulamalar ile en iyi şekilde eğitim vermeye odaklıdır.

STEM Eğitiminde Hangi Dersler Var?

Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik odaklı ve bu alanlarda öğrencilerin becerilerini kazandırmayı amaçlayan STEM eğitiminde birçok farklı ders bulunabilmektedir. Fakat STEM eğitiminde hangi dersler var diyecek olursanız, bazı temel STEM eğitiminde sunulan dersler şunlardır :

  • Matematik 
  • Bilgisayar Bilimleri
  • Fizik 
  • Biyoloji
  • Kimya
  • Mühendislik


Bu dersler oldukça ayrıntılı ve öğrencinin amaçları doğrultusunda sunularak daha doğru ve sağlıklı bir eğitim sunulmasını hedeflemektedir. STEM eğitimi oldukça geniş ve ayrıntılı bir eğitim olduğundan dolayı her bir kategori içerisinde farklı spesifik dersler de bulunabilmektedir. Bu dersler ve her bir kategori içeriği STEM alanında öğrencilere daha geniş bir bilgi yelpazesi sunmayı amaçlamaktadır.

STEM+A Nedir?

STEM+A nedir, STEM eğitimine ‘’Arts’’ yani sanat alanında eklenmesiyle oluşan bir eğitimdir. Sanat alanının birleşimi sonucu STEAM olarak bilinen bu eğitimde öğrencilere yalnızca bilim ve matematik alanlarının bilgileriyle değil aynı zamanda sanat ve tasarım alanında da eğitim vererek etkileşime geçmelerine teşvik etmeye odaklanılmıştır.

STEM Eğitimini Kimler Alabilir?

STEM eğitimini kimler alabilir, çoğunlukla herkesin katılımına açık ve her yaş kesiminden öğrenciye hitap eden STEM, ilköğretim öğrencilerinden üniversite öğrencilerine kadar olan çoğu kişi STEM odaklı dersler alabilmektedir. Bunun yanı sıra sadece öğrenci odaklı değil kendi ilgi alanları ve kariyer hayatlarında ilerlemek isteyen yetişkinler için de STEM eğitimi verilmektedir.

STEM eğitimi, bilim, teknoloji, mühendislik, matematik gibi alanlarda kariyer hedefleri olanlar için oldukça önemli bir eğitimdir. Fakat bu tarz alanlarda çalışmak istemeseniz bile STEM eğitimiyle temel becerilerinizi geliştirerek gündelik hayatınızda da bu bilgileri kullanabilirsiniz.

STEM Eğitimi Ne Kadar Sürer?

STEM eğitimi ne kadar sürer, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarından oluşan STEM birçok çeşitli etkenlere göre farklı sürelerde tamamlanabilmektedir. Bu sürenin değişkenliği tamamen öğrenciye, öğrencinin seçtiği programa, programın düzeyine göre eğitim sürecinde farklılık göstermektedir. Öğrencinin disiplinine ve ilgi alanlarının çeşitliliğine göre zaman kavramında farklılık gösteren STEM eğitimi, akademik hayatındaki planı ve çalışma faktörleri süreci daha uzun ya da daha kısa tutabilmektedir.

STEM Sertifikası Nedir?

STEM sertifikası nedir, çoğunlukla STEM alanlarına odaklanan, bu alanlarda eğitim almış veya eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamış öğrencilere verilmekte olan bir belgedir. STEM sertifikasında katılımcı öğrencilerin bilim, teknoloji, matematik veya mühendislik gibi alanlarda veya alt kategorilerinde bilgi ve beceri kazandıklarını göstermektedir.

STEM sertifikası ne işe yarar, STEM sertifikaları katılımcıların çoğunun teknik bilgilerinin ve becerilerinin olduğunu kanıtlamalarında büyük önem sağladığından iş hayatınızdaki istihdam sürecinizi veya ileriye dönük eğitim fırsatlarının kapılarını sizlere açmaktadır.

STEM Eğitimi Hangi Ülkelerde Var?

STEM eğitimi hangi ülkelerde var, uluslararasında çoğu ülkede oldukça önemli bir öğrenme alanı haline gelen STEM eğitimi, Bazı ülkelerde eğitim ve öğretim alanında STEM odaklı eğitimi öncelikli hale getirerek bu alandaki eğitim ve öğretim programlarında daha da ileriye dönük gelişmelere odaklanmışlardır. Sizin de görmüş olduğunuz gibi son 100 yılda dünyadaki teknolojik gelişim oldukça hızlı bir şekilde artmaktadır. Teknolojik alandaki gelişimlerin ve bilimsel alandaki ilerlemenin hız kazandığı bu çağda birçok ülke STEM eğitimine önem ve öncelik vermektedir. Özellikle STEM eğitimi ABD, Avustralya, Japonya, Almanya, Singapur, Hollanda, Norveç, Fransa, Malta, İngiltere, İrlanda, İtalya gibi ülkelerde oldukça ön plandadır. Bu alanlarda programlarını geliştirmeye yönelik çalışmalar da yapmaktadırlar. Bu ülkeler dışında daha birçok ülke STEM eğitimini uygulamaktadır.

STEM eğitimi sunan İngiltere yaz okulları hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir, Amerika'da Harvard Yaz Okulu bünyesinde STEM eğitimi de alabilirsiniz. Harvard Yaz Okulu detaylarına buradan erişim sağlayabilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED