Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Oxford Üniversitesi Mezunu Ünlüler

Oxford Üniversitesi Mezunu Ünlüler

1096 yılında kurulan Oxford Üniversitesi dünyanın en eski üniversiteleri arasında kabul edilmektedir. Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak da sürekli üst sıralarda yer alan üniversite, İngilizce konuşulan dünyanın en eski eğitim kurumu olarak da bilinmektedir.

Oxford Üniversitesi, dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak anılmasına ek olarak, “Oxonians” adı verilen güçlü mezun ağı ile de sıkça adından söz ettirmektedir. Tarih boyunca pek çok İngiliz başkanına, uluslararası liderlere ve birçok Nobel Ödülü mezunlarıyla İngiltere’nin en kaliteli eğitim kurumları arasındadır.

Aşağıda Oxford Üniversitesi ünlü mezunlarına geçmeden üniversite hakkında sizlere ilginç gelebilecek bazı bilgileri paylaşmak istedik.

Oxford Üniversitesi Hakkında 9 İlginç Bilgi

1. Oxford Üniversitesi dünyanın en eski İngilizce konuşulan üniversitesidir.

2. Oxford Üniversitesi Times Higher Education dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında 2017- 2024 seneleri aralığında devamlı birinci sırada yer almıştır.

3. Dünyada en fazla başbakan yetiştiren üniversite olarak bilinmektedir.

4. İngiltere’nin en eski ikinci kütüphanesi Oxford Üniversitesi’nde bulunmaktadır.

5. Oxford Üniversite mezunlarına 1950 yılına kadar parlamentoda iki koltuk garanti edilmekteydi.

6. Oxford Üniversitesi 2003 yılına kadar kendi polis gücüne sahipti.

7. 1096 yılında kurulan üniversiteye 1878 yılına kadar kadın öğrencilerin girilmesine izin verilmiyordu. Kadınlar 1920 yılına kadar diploma sahibi olamıyordu. Daha 1959 yıllarında kadınların üniversitede statü sahibi olmaya başlamasıyla 1974 yıllarda üniversite karma eğitime geçiş yapmıştır.

8. Oxford Üniversite mezunları “Oxonians” olarak isimlendirilmektedir. Oxonians mezunları arasında tahmini 28 İngiliz başbakanı, 55 Nobel Ödülü sahibi, 120 Olimpiyat madalyası sahibi ünlü, edebiyatçı, bilim insanı yer almaktadır.

9. Oxford Üniversitesi kütüphanesinde 1840 yılında takılan tek bir pil ile yıllardır değiştirilmeden çalan bir zil bulunmaktadır. Bu zil Guinness Rekorlar Kitabı’na “dünyanın en dayanıklı pili” olarak geçmiştir. Araştırmacılar pili incelemek isteseler de zile ve pile zarar verilebilir diye o riski göze alamamışlardır.

Oxford Üniversitesi bünyesinde bulunan kolejler aşağıda tablo şeklinde verilmiştir. Oxford Üniversitesi mezunu birçok tanınmış isim yine üniversite bünyesinde bulunan kolejlerde eğitim almıştır.

Oxford Üniversitesi Kolejleri

All Souls College
Balliol College
Brasenose College
Christ Church, Oxford
Corpus Christi College
Exeter College, Oxford
Green Templeton College
Harris Machester College
Hertford College, Oxford
Jesus College, Oxford 
Keble College
Kellogg College
Lady Margaret Hall
Linacre College 
Lincoln College, Oxford
Magdalen College, Oxford
Mansfield College, Oxford
Merton College, Oxford
New College, Oxford 
Nuffield College, Oxford
Oriel College, Oxford
Pembroke College
The Queen’s College, Oxford
Reuben College
Somerville College, Oxford 
St. Anne’s College
St. Antony’s College, Oxford
St. Catherine’s College 
St. Cross College, Oxford 
St. Edmund Hall, Oxford
St. Hilda’s College 
St. Hugh’s College, Oxford
St. John’s College
St. Peter’s College, Oxford 
Trinity College, Oxford 
University College
Wadham College Oxford 
Wolfson College Oxford

Worcester College

oxford-universitesi-mezunu-unluler-albert-einstein

Albert Einstein

Teorik fizikçi, matematik dâhisi Einstein, Oxford Üniversitesi mezunları arasında en dikkat çeken isimlerdendir. Amerika’ya gitmeden önce İngiltere kralı VI. Edward ve ondan fazla İngiliz Başbakanı’nın eğitim aldığı Christ Church College’da eğitim almıştır.

Oscar Wilde

Edebiyat tarihine adını yazdıran İrlandalı şair ve oyun yazarı Oscar Wilde, Oxford Üniversitesi, Magdalen College mezunudur. 1874-1878 yılları arasında Oxford Üniversitesi’nde Classical Moderations ve Literae Humaniores alanlarında uzmanlaşmış ve çift birincilikte mezun olmuştur.

Margaret Thatcher

Demir Leydi olarak bilinen eski İngiliz Başbakanı Margaret, 1979-1990 yılları arasında başbakan olarak İngiltere’de görev yapmıştır. Bugüne kadar İngiltere’nin ilk kadın başbakanı olma rekorunu sahip olan Margaret Thatcher, Sommerville College, Kimya bölümü mezunudur.

oxford-universitesi-mezunu-unluler-jrr-tolkien

JRR Tolkien

Yüzüklerin Efendisi serisiyle dünyaca tanınan JRR Tolkien, Oxford Üniversitesi, Exeter College mezunudur. Tolkien 1945-1959 yılları arasında Oxford Üniversitesi, Merton College’da profesör olarak görev yapmıştır.

Stephan Hawking

Oxford Üniversitesi mezunları arasında yeri doldurulamayacak bir isim olan Hawking, Oxford Üniversitesi Koleji’nde fizik lisansına başlamış ardından ise kozmoloji alanında doktorasını Cambridge Üniversitesi Trinity Hall’da tamamlamıştır. Üniversite eğitimine University College, Oxford’da başlayan Hawking, karadelik, büyük patlama gibi pek çok konuda devrim yaratan teoriler ortaya atmıştır.

Indira Gandhi

Summerville College’da eğitimini tamamlayan Gandhi, Hindistan’ın ilk ve tek kadın başbakanı olarak tarihe geçmiştir.

Hugh Grant

Ünlü İngiliz aktör Hugh Grant Oxford Üniversitesi, New College mezunudur. Hugh Grant’ın ilk filmi Privilegend, Oxford Üniversitesi Film Vakfı tarafından yapılmıştır.

oxford-universitesi-mezunu-unluler-jonathan-swift

Jonathan Swift

Gulliver’in Maceraları kitabı ile çocuk edebiyatı klasik romanları arasında kendine yer bulan Swift, lisans eğitimini Trinity College’da almış ardından lisans üstü eğitimine Oxford Üniversitesi’nde devam etmiştir. Baskıcı politikalara karşı siyasi broşürlerle baş kaldıran Jonathan Swift, İrlanda’da halk kahramanı olarak ilan edilmiştir.

Benazir Butto

Pakistan’ın ilk kadın başbakanı olan Benazir Butto, hem Oxford hem de Harvard’dan mezun olan isimler arasındadır. Oxford’da eğitim aldığı zamanlarda Oxford Birliği tartışma derneğinin başkanı seçilmiştir. Ve bu durum onu derneğin ilk Asyalı kadını olarak belirlemiştir.


Sizlerde Oxford hakkında merak ettiğiniz her şeyi yerinde deneyimleyerek öğrenmek ve orada eğitim almak isterseniz Oxford'da bulunan dil okulları için bu linke tıklayabilirsiniz. Ayrıca İngiltere yaz okulları sayfamıza da buradan ulaşabilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED