Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere’de Üniversite Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İngiltere’de Üniversite Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Üniversite seçimi gelecek planlarımız ve kariyerinizdeki amaçlara ulaşmak için en önemli yollardan biridir. Öğrencilere sunduğu avantajlarla en çok tercih edilen ülkelerin başında İngiltere gelmektedir. Bunun nedeni olarak köklü bir eğitim sisteminin olması ve öğrencileri hazır bilgiye değil araştırmaya yöneltmesi gelmektedir. Dünyanın en iyi eğitim veren ülkelerinden biri olarak her yıl düzenlenen Times Higher ve QS en iyi üniversiteler sıralamasında birçok üniversitesi ilk sıralarda yer almaktadır.

İngiltere’deki üniversiteler başvuru sürecinde öğrencilerden birçok koşulları sağlamasını beklemektedir. Bu süreçlerde oldukça seçici davrandıkları için öğrencilere birçok başvuru ve kabul şartları ve sınavlar sunulmaktadır.

İngiltere üniversite başvuru için öğrenciler UCAS denilen bir sistem üzerinden 5 farklı üniversiteye başvurabilmektedir. Öğrenciler bu sisteme kayıt olarak kendilerinden istenen bilgi, belge ve sınav sonuçlarını paylaşması istenmektedir.

İngiltere’de bir üniversiteye girmek için öğrencilerden herhangi bir merkezi sınava girilmesi beklenmemektedir. Fakat üniversite kabulünde öğrencilerden dil yeterliliği vb. gibi farklı sınav sonuçları istenebilmektedir.

İngiltere’de Üniversite Eğitimi Alırken Dil Yeterliliğinin Önemi

İngiltere’de üniversite okumak için gereken en önemli koşullardan biri dil yeterliliğidir. Öğrenciler dil yeterliliklerini belgelemek için IELTS veya TOEFL gibi sınavlara girmesi gerekmektedir. Bu her iki sınavda uluslararası kabul görmekte olup TOEFL Amerika merkezli bir sınav, IELTS ise İngiltere merkezli bir sınav olarak bilinmektedir. İngiltere de daha çok IELTS UKVI kabul gördüğünü söyleyebiliriz.IELTS için öğrencilerden istenen skorlar her bir bant için farklılık gösterebildiği gibi üniversitelere göre de farklı sonuçlar beklenebilmektedir. Genel olarak İngiltere’deki üniversiteler 6.0 veya 6.5 bir skor isteyebilmektedir. Skorunuz ne kadar yüksekse kabul şansınız da o kadar arttığını söyleyebiliriz.

İngiltere foundation programı üniversiteye direkt olarak girmek için gereken dil seviye skorunu karşılayamayan, istenen skorun bir tık altında alan öğrenciler için bir sene hazırlık eğitimi sunmaktadır. Bu programda öğrenciler hem İngiltere eğitim sistemine alışarak adaptasyon sürecini kolayca atlatmakta hem de lisans eğitimlerine yönelik dersler alarak akademik süreçlerine hazırlanmaktadır.

İngiltere’de Üniversite Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Dünya’da üniversite sıralaması
  • Bölüm sıralaması
  • Üniversitenin bulunduğu şehir veya bölge
  • Eğitim alınacak şehrin yaşam giderleri
  • Üniversitedeki öğrencilerin memnuniyeti
  • Araştırma alanındaki sıralaması
  • Uluslararası öğrenci yüzdesi


Yaşam Maliyeti

Üniversite seçerken istediğiniz üniversitenin ve bulunduğu bölgenin yaşam maliyetlerini araştırarak hareket etmek sizi hem daha tutumlu bir yapar hem de olumsuz bir durumla karşılaşmakta sizi hazırlık biri yapar.

Öğrencilerin Memnuniyeti

Üniversitelerin internet sayfalarında yer verdiği öğrenci memnuniyet sıralamaları veya grafiği tablolarını incelemeniz karar verirken size yol gösterici olabilir.

Üniversitenin Araştırma Sıralaması

Üniversitelerin yıl içerisinde gerçekleştirmiş olduğu araştırma oranları da seçim yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Öğrenciler bu araştırmalara dahil olarak kendilerini geliştirebilir ve devamlılıklarını sağlayabilirler.

Portfolyo ve Mülakatlar

İngiltere’de sanat ve tasarım alanında eğitim almak isteyen öğrenciler tercih edecekleri bölümlere göre portfolyo sunması gerekebilir. Portfolyoyu öğrencilerin çalışmalarının yer aldığı dosya olarak tanımlayabiliriz. Bu portfolyolar öğrencilerin bu zamana kadar alanları doğrultusunda neler yaptığını ve potansiyellerini göstermeleri için iyi bir avantajdır. İyi hazırlanmış portfolyolar kabul süreçlerini de oldukça olumlu yönde etkilemektedir.

Sosyal sorumluluk veya Araştırma Projeleri / Stajlar

İngiltere için ders dışında yapılan faaliyetlerde oldukça önem taşımaktadır. Öğrencilerin sosyal yaşamalarında da başarılı ve aktif olmasını önemseyen üniversiteler, onların yaşadıkları toplumla aralarındaki ilişkiye de dikkat etmektedir. Öğrenciler katılım gösterdikleri araştırma veya sosyal sorumluluk projeleri, yaz okulları veya stajları kabul aşamasında öğrencilere pozitif bir etki sağlayacaktır. Özellikle de başvurulacak alan yönün de yapılan stajlar veya deneyimler avantajları oldukça dikkate değerdir.

İyi bir Niyet Mektubu / Referans Mektubu / Özgeçmiş

Üniversite başvurularında kritik bir önem taşıyan niyet mektubu açık bir dilde amaçlarınızın belirtildiği yazıdır. Niyet mektubunda özgünlük büyük önem taşımaktadır. Alıntı yapmak başvuru sürecini tehlikeye atacağından öğrencilerin kendi yazı tarzıyla neden o üniversiteyi tercih ettiğini yalın bir şekilde açıklaması gerekmektedir.

Üniversitenin sizden istediği referans mektupları danışmanlarınızdan ya da profesyonellerden alınması gereken bir belgedir. İyi bir niyet ve referans mektubu sizin başvuru sürecinizde olumlu sonuçlar almanıza yardımcı olabilmektedir. Referans mektubunda öğrenciye ait bilgiler, hedefleri ve potansiyellerinin yer verilmesi önemlidir. Tutarlı bilgiler içermesi gereken referans mektubunda eksiksiz ve doğru detaylara değinmek öğrencileri bir adım öne çıkaracaktır.

Özgeçmişin mümkünse iki sayfayı aşmaması beklenmektedir. Öğrenciler burada kendilerine ait temel bilgilere, iletişim bilgilerine, eğitim, staj, iş gibi tecrübelerine, sertifika, yetenek ve beceri gibi noktalara yer vermelidir.

Sizlerde üniversite seçimlerinizde size yardımcı olabilecek Birleşik Krallık En Ekonomik 9 Öğrenci Şehri blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

İngiltere’deki üniversitelerin dünya sırlamalarını görmek için internet sayfamızda bulunan Times Higher 2024 Dünya Üniversite Sıralamaları ve QS 2024 Dünya Üniversite Sıralamaları yazımıza göz atabilirsiniz.

İnternet sayfamızda bulunan size üniversite kararınızda yardımcı olabilecek diğer blog yazılarımızı görmek isterseniz bu link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED