Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere’de Lise Okumak

İngiltere’de Lise Okumak

İngiltere’de Lise Okumak deyince aklımıza tarihi, görkemli yapılarda ve yeşil alanı bol alanlara kurulmuş okullar geliyordur mutlaka. Hiçbir fikrimiz olmasa dahi Harry Potter filminden yatılı okul sistemine, yemekhanelerin ihtişamına, kütüphanelerin büyüklüğüne ve okul alanının büyüklüğüne aşinayızdır.

Eğitim anlamında sahip olduğu yüksek standartlar ve dünyanın en başarılı üniversitelerine ev sahipliği yapmasıyla kendini kanıtlamış olmasının yanında öğrencilerin hayallerini süsleyen İngiltere lise eğitimiyle de ön plana çıkmaktadır. Peki, İngiltere’de lise okumak zor mu, İngiltere’de lise nasıl okunur? sorularınız yanıt bulsun istemez misiniz?

İngiltere’de lise okumak tabii ki de zor değil. Genel hatlarıyla akademik anlamda başarılı olan, düzenli olarak çalışan, derslerini takip eden, bir hedefi olan ve İngilizce konusunda altyapısını oluşturmuş, kendisini bir noktaya getirmiş olan öğrenciler İngiltere’de lise okuyabilir. Günümüzde çoğu ebeveyn artık ülkemizdeki eğitim sistemini maalesef ki öğrenme ve becerileri geliştirme açısından yeterli bulmadığından ilk tercihleri olan yurtdışı lise eğitimi ile ilgili araştırmalara yöneliyor.

Ebeveynler çocuklarına daha iyi bir eğitim fırsatı yaratabilmek için araştırmalar yaparken çocuğunun uluslararası bir dil öğrenecek olması, mesleki ve kariyer hayatında olacak olumlu değişiklikler gibi birçok etkeni göz önünde bulunduruyor. Bunun sonucunda ise uluslararası bir dil olan İngilizcenin anavatanı ülkelere yaklaşımları daha pozitif yönde olmaktadır. Yurtdışı lise eğitimi konusu olunca da akıllardaki ilk seçeneklerden biri İngiltere’de lise eğitimi oluyor.

Bir anlamda sizin üniversite sürecinizi, mesleki hayatınızı hatta kariyerinizi şekillendirmeniz konusunda size fayda sağlayacak olan İngiltere’de lise okuma kararı size kültürler arası bir deneyim sunabilecek bir karardır. Öğrencilerin kendilerini keşfedebileceği, uluslararası bir bakış açısı kazanma fırsatını da kazandırıyor olacak.

İngiltere’de Lise Okumanın Avantajları

İngiltere’de lise okumanın avantajları oldukça fazladır. Tabii ki, öğrenciden öğrenciye farklılık gösterebilir fakat genel anlamda kültürel deneyim, kaliteli eğitim gibi unsurlar İngiltere’de lise eğitimi almaya yönelik olumlu faktörler arasında bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunların belli başlı olanlarına aşağıdaki listemizden göz atabilirsiniz.

  • İngiltere’nin dünya çapında tanınmış bir eğitim statüsüne sahip olması
  • İngiltere’deki eğitim sisteminde öğrencinin ilgi ve yeteneğine uygun bir seçenek sunması
  • İngiltere zengin tarihi ve kültürü sayesinde öğrencilere farklı kültürleri tanıma fırsatı sunar.
  • İngiltere eğitim sisteminde uluslararası öğrencilere oldukça yer vermektedir. Dünyanın her bir ülkesinden gelen öğrencilerin kültürleri hakkında da bilgi sahibi olmanıza katkı sağlar.
  • İngiltere’de alacağınız lise eğitimleri sayesinde uluslararası tanınan üniversitelere kabul edilme oranınızı gözle görülür bir şekilde deneyimleyebilirsiniz.
  • İngilizce’nin anavatanı olan bir ülkede eğitim almanız o ülkenin diline çok daha kolay adapte olmanızı ve geliştirmenizi sağlar.


İngiltere’de Lise Eğitimi

İngiltere’de lise eğitimi, çoğunlukla 14 yaşında başlanır ve her öğrenci GCSE eğitimi almak zorundadır. 2 yıl süren bu eğitim yılda 3 dönemden oluşmaktadır. Yani toplamda 2 yıl için 6 dönem eğitim almış oluyorsunuz. GCSE programının ardından zorunlu eğitimlerini tamamladıktan sonra mesleki eğitimlerine de başlayabilmektesiniz. Fakat iyi bir üniversite hayatı yaşamak isteyen öğrenciler için zorunlu kılınan bir diğer program ise A Level programlarıdır. Bu programda minimum 16 yaşında olmaları gerekmektedir. Bu programda yine GCSE programı gibi 2 yıl toplam 6 dönemden oluşmaktadır.

İngiltere’de lise kaç yıl diye soracak olursanız. İngiltere’de Türk öğrenciler için lise eğitim süresi 4 yıldır. Türk öğrenciler 4 yılın ardından İngiltere’deki bir liseden mezun olabileceği gibi, akademik ve İngilizce başarı durumları göz önüne alınarak eğitimlerinin son 3 veya A Level diye adlandırılan ve öğrencilerin dört yıllık üniversite eğitimi alabilmeleri için gerekli olan 2 yılını da İngiltere’de okuyarak lise eğitimini tamamlayabilmektedir.

Fakat Türkiye’den İngiltere’ye üniversite okumaya gidecekseniz aradaki farklardan dolayı 1-2 yıl daha fazla okumanız gerekebilir. Yani 4-5 yıl üniversite okumak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden aradaki farktan etkilenmemeniz için lise eğitiminize direkt olarak İngiltere’de başlamanız zaman açısından size oldukça faydalı olacaktır.

GCSE (General Certificate of Secondary Education) Nedir?

Genellikle 14+ yaşlar için olan bu programda öğrenciler 2 yıllık GCSE eğitimi almaktadırlar. Bu eğitimde Matematik, Ekonomi, Tarih, Coğrafya, Beden Eğitimi, İngiliz Dili ve Edebiyat, Biyoloji, Fizik, Kimya gibi birçok ders çeşitleri bulunmaktadır. GCSE programlarında 11. Sınıfın sonunda GCSE sınavı gerçekleşir ardından başarılı olunursa ortaöğretimden mezun olmaktadırlar.

A-Level (Advanced Level) Nedir?

Zorunlu eğitim sonrasında üniversite eğitimi görmek isteyen öğrencilerin devam etmesi gereken bir programdır. Programa giriş 16+ olarak belirlenmiştir. 2 yıl süren A-Level programında öğrenci öğrenim süresi boyunca en az 3 ders almalıdır. A Level’in birinci yılı AS Level (Advanced Subsidiary Level) ikinci yılı ise A2 Level olarak adlandırılmaktadır.

İngiltere’de Lise Okuma Şartları

İngiltere’de lise eğitimi hakkında genel bilgilerden bahsettik sizlere her ülkede olduğu gibi İngiltere’de lise okuma şartları bulunmaktadır. Gelin birazda İngiltere’de lise okumadan önce nelere dikkat etmeliyiz, gerekenler nelerdir bunlardan bahsedelim.

Öncelikle İngiltere’de lise okumak isteyen uluslararası öğrencilerin okullara girişinin kabul olabilmesi için aşağıdaki maddelere uygun olması gerekmektedir :

  • 14 ile 18 yaş aralığında olmanız gerekmektedir.
  • 14 yaşını dolduran öğrenciler özel özel liselere başlayabiliyorken, devlet okullarındaki bu sınır 16 yaş olarak belirlenmiştir.
  • Başvurmak istediğiniz liselerin kendi okullarında gerçekleştirdiği yazılı ve sözlü mülakatlarından başarılı olmanız gerekmektedir.
  • Uluslararası öğrencilerin IELTS sınavından başarılı bir puan sunmaları gerekmektedir.
  • Daha önceki eğitimlerinden başarılı bir transkript sunmaları
  • Daha önceki okullardaki öğretmenlerden alacağınız referans mektubu da oldukça yararınıza olacaktır.
  • Neden İngiltere’de lise okumak istediğinizi açıklayan bir niyet mektubu da gerektiğini söyleyebiliriz.


Yukarıdaki belirttiğimiz maddeler genel olarak istenen şartlardır. Gitmek istediğiniz okula göre istenilen şartlar değişiklik gösterebilir daha doğru ilerleyebilmek için gitmek istediğiniz okulun web sitesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sizde liseyi İngiltere’de okumak istiyorsanız daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İngiltere lise eğitimi ve daha detaylı bilgi için web sitemizdeki okullarımızı inceleyebilirsiniz.


  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED