Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere'de Yaşamanın Zorlukları

İngiltere’de Yaşamanın Zorlukları

Daha önce sizler için İngiltere’de Yaşam blog yazımızda İngiltere’nin yaşantısını ve orada yaşamanın bize neler katacağından bahsetmiştik. Tabi ki yeni bir ülkeye taşınırken veya orada eğitim alacak kişilerin zorlanacağı, alışık olduğundan farkı kültürle karşılaşacağı, bazı ülke kurallarına uyum sağlamakta zorlanacağı bazı durumlar olacaktır.

Bizde sizler için bu yazımızda ne gibi zorluklar ve kültürel farklarla karşılaşabileceğiniz durumları derledik.

1. Hava Durumu :

Yaşadığınız şehrin hava durumu insanların ruh halini etkilemektedir. Yıl boyu bol yağış alan ülke, güneşte yeterince yararlanılmadığı için insanlarda D vitamini eksikliği yapmaktadır. Türkiye’deki eylül, ekim, kasım aylarındaki pastırma sıcaklarını seven, bir türlü denizden ayrılamayan biri için İngiltere’nin havası zor alışılabilecek bir durumdur. Çoğu yerel İngiliz halkının bile şikayetçi olduğu bu durum için maalesef ki yapılabilecek bir şey yoktur. Orada yaşamak istiyorsanız bu duruma alışmak zorundasınız. Eminim ülkenin görkemli mimarileri ve refah düzeyi bu sorunu gölgede bırakacaktır.

*Ülkenin az güneşli olmasından dolayı D vitamini eksikliği yaşanabilir. Bu yüzden gerekli vitaminleri doktora danışarak kullanmak tavsiye edilir.

2. Yaşam Pahalılığı :

Maalesef yaşam maliyetinin yüksek olduğu ülkelerden olan İngiltere’de sigaradan, alkollü içeceklerden arabalara kadar pek çok alanda alınan yüksek vergiler insanlar için geçim sıkıntısı yaratabilir. Diğer ülkelerin aksine İngiltere’de yiyeceklere ve tüketim mallarına ödenen vergiler oldukça yüksektir. Tabi ki İngiltere yaşam maliyetleri kişilerin alışkanlıklarına ve yaşayış tarzlarına göre değişmektedir.

3.  Yüksek Ev Kiraları ve Küçük Boyutları :

İngiltere ev fiyatları konumlarına göre belirlemektedir. Büyüklüğü veya konforu değil. Kolay ev bulunmamaktadır. Ve evler genellikle küçük yapıdadır. Türkiye’deki evlere göre küçük diye saydığımız evler orada büyük olarak nitelendirilebilir.

4. Pahalı Tren Biletleri  :

İngiltere’de demir yolları ile ulaşım oldukça pahalıdır. İngiltere’nin her köşesine ulaşabilen trenlerle yolculuk uzun mesafede pahalıya gelmektedir. Biletlerin önceden ve gidiş-dönüş olarak alınması daha ekonomik olmaktadır. Aksi halde tek yön biletleri çift yönden pahalıya gelebilir. Bazı indirimli biletlerle ekonomik yolculuk yapılmaktadır. Bu biletler için İngiltere’de yaşam blog yazımızı okuyabilirsiniz.

5. Hayat Akışı Yavaş :

Mizaç olarak sabırsız bir insansanız İngiltere’de sizi sabır yönünden zorlayacak durumlarla karşılaşabilirsiniz. Hayat baya yavaş akmaktadır. Banka da 5 dakika bile sürmeyecek para yatırma işlemleri için saatlerce bekleyebilirsiniz. Kimse sizin acele bir işiniz olduğunu, bir yere yetişmeniz gerektiğini düşünüp hızlı hızlı işlem yapmayacaktır. Oldukça sakin ve yavaş yapılan işlemler veya market sıraları gibi sırada olmanız gereken durumlar size “ya sabır!” çektirebilir.

6. Çöp Ayrıştırma :

Türkiye’deki gibi her çöp bir poşette toplanmıyor tabi ki. Naylonlar, kağıtlar, cam şişeler, yiyecekleler her biri ayrı kutuya atılması gerekmektedir. Bu çöpler haftanın belirli iki ayrı gününde farklı gruplar şeklinde evin önünden toplanmaktadır.

7. Göçmenlik : 

Türkiye’de önemli bir statüye, iyi bir işe sahipken oraya göçünce çoğu şeye sıfırdan başlamak insanı maalesef zorlayan bir durumdur. Daha konforlu ve çocuklara iyi bir gelecek hazırlamak için bu zorluklara katlanmak zorunda kalınmaktadır. Maalesef her geçen gün kötü giden ülke şartlarımıza rağmen yine de alışık olduğumuz düzenimizi, zorluklarla kazılan ülkemizi bırakmak zorunda kalmak çok yaralayıcı bir durumdur.

8. Adaptasyon :

Yaşadığımız düzeni ve alışkanlığımızı geride bırakarak gittiğimiz yerin dili öğrenmek ve kültürüne ayak uydurmak maalesef zor bir süreçtir. Kendi düzenimizi oturtup, etrafı keşfettikten sonra adaptasyon süreciniz rahat geçecektir. Kendinizi oranın kültürüne ve o ülkeye ait olarak hissetmek kısa bir sürede mümkün değildir uyum sağlayıp ayak uydurulabilir.

9. Ehliyet Almak Zorlu Süreç :

İngiltere’de Türk ehliyetlerinizi 12 ay boyunca kullanabilirsiniz. Fakat süre bitiminde kendi aracınızla seyahate alışkan biriyseniz mutlaka o ülkenin ehliyetini almanız gerekmektedir. İngiltere ehliyeti için 3 aşamayı geçmek gerekmektedir.

** Preovisional Licence (Geçici Ehliyet) : Tam ehliyetinizi almadan önce mutlaka geçici bir ehliyet alınmaktadır. Bunun için ilgili siteye girerek başvuruda bulunabilir, ödemenizi yapabilirsiniz. Yaklaşık bir hafta sonra Driver and Vehicle Licensing Agency evinize bir başvuru formu göndermektedir. Formda gerekli bilgileri doldurup başvuru adresine göndermelisiniz. Bu geçici ehliyet 10 yıl geçerli fakat yanınızda biri olmadan yani yalnız başınıza araba kullanamıyorsunuz.

1. Theory Tets (Teori Test) : Bu testi başarılı bir şekilde geçebilmek için belirli bir doğru cevaplanmış soru sayısına ulaşmanız gerekmektedir.

2. Hazard Perception Test (Risk Algılama ve Tepki Testi) : Bu test teori testi ile aynı gün yapılmaktadır. Testin amacı trafikte olası bir aksaklıkta vereceğini tepkileri ölçmektir. Bir bilgisayar oyunundaymışsınız gibi olan bu testte 14 tane 2 dakikalık videolarla farklı senaryolar olmaktadır ve bu durumlar süre içinde tepki vermeniz gerekmektedir.

3. Full Driving Licence (Ehliyet) : en önemli aşamadır. Bu seviyede artık teori ve pratik testini geçip gerçek araba sürerek trafikte sürüş kabiliyetiniz ölçülmektedir. Komisyon üyesi tek bir majör hata veya 15 minör hata sonrası sizin sınavınıza son verecektir. Ve maalesef ehliyetten kalmış olacaksınız. Türkiye’den farklı olarak çok daha fazla kurala dikkat etmeniz gerekmektedir.

Yukarıda belirtiklerimize daha fazla karşılaşacağımız zorluklar eklenebilir fakat sıklıkla insanların karşılaştıkları sizler için yukarıda derledik. Tabi ki hangi ülke olursa olsun hatta kendi ülkemizin farklı bir şehrine gitsek bile yuvamızı, evimizi özlüyoruz. Zorluklar her zaman karşımıza çıkacaktır. Önemli olan başarılı bir şekilde bu zorluğun üstesinden gelebilmek ve o ortama uyum sağlayabilmektir.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED