Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere'de Yaşam Maliyeti Nasıldır?

İngiltere'de Yaşam Maliyeti

İngiltere’ye ne kadar süre ile giderseniz gidin katılacağınız programın masrafı dışında kalacağınız süre içerisindeki yaşam maliyetini de hesaba katmanız gerekmektedir. İngiltere'de dil eğitimi için tercih edeceğiniz şehre ve program sürenize bağlı olarak maliyet değişiklikleri olabilir. Eğer Londra’da şehir merkezinde bir okul seçtiyseniz maliyetinizin dünyanın diğer büyük şehirlerinde olduğu gibi daha fazla olacağını unutmayın. Haftalık cep harçlığı maliyetleriniz sizin standartlarınıza bağlı olup, haftada ortalama 100-150 (GPB) pound gibi bir bütçeleme yapmanızı öneririz. Seçtiğiniz konaklama tipinde yemek dâhilse ve orada yediğiniz sürece yemek masrafınızın daha minimum olduğunu düşünürsek sosyal ya da alışveriş harcamalarınıza biraz daha fazla para ayırabilirsiniz. Arada tabii ki arkadaşlarınızla dışarıda yemeğe gitmek, sinemaya gitmek ya da başka etkinliklere katılmak, telefon masrafı, okul için almanız gereken araç ve gereçler gibi masrafları da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Herhangi bir kontrata bağlı kalmadan alabileceğiniz faturasız telefon kartı için genellikle aylık 10-15 pound arası bir tutar ödemeniz gerekecektir. Kısa dönem bir dil okuluna gidiyorsanız okul ve diğer yerlerden yararlanabileceğiniz Wi-Fi hizmeti ile Türk telefonunuzu da kullanmanız sizin için bir diğer opsiyon olabilir. Eğer bir telefon hattı almayacaksanız İngiltere’ye gitmeden önce Türkiye’de kullandığınız operatörle iletişime geçip hâlihazırda kullandığınız paketin İngiltere’deki geçerlilik koşullarını öğrenmeyi unutmayın.

Tercih edeceğiniz konaklama seçeneğine göre değişkenlik gösterecek olan ulaşım için en uygun seçenek toplu taşımadır. Dünya’daki en eski ve en geniş metro ağına sahip olan Londra bölgesinde neredeyse başka bir ulaşım metodu kullanmanıza gerek kalmadan istediğiniz yere gidebilirsiniz. London Tube adı verilen Londra Metrosu genellikle sabah 05:30’dan gece yarısına kadar devam eder. Toplamda 6 bölgeden oluşan metro hizmetinin “Night Tube” adı verilen metrosu Cuma ve Cumartesi günleri 24 saat hizmet sunar. Night Tube için standart yoğun olmayan ücretler geçerlidir. Bölge 1 (Zone 1) merkeze en yakın olan metro iken bölge 6 (Zone 6) Londra merkezine en uzak nokta olarak düzenlenmiştir. Kalacağınız bölgeye göre metro haritasını incelemek isterseniz bu linki takip edebilirsiniz.

Kalacağınız süreye ve ihtiyacınıza göre Oyster Card adı verilen abonman kartını alarak tren, otobüs ve metroları istediğiniz zaman kullanmak için aylık ya da günlük seçenekleriyle satın alabilirsiniz. Oyster Card Türkiye’nin farklı şehirlerinde de kullanılan toplu taşıma kartının aynısıdır. Konakladığınız bölgeye göre size uygun kartı seçip ona göre içerisine para yükleyip kullanabilirsiniz.

Londra’nın çift katlı kırmızı otobüslerinden sonra en ikonik siyah Londra taksilerini de kullanabilirsiniz. Taksi fiyatları günün belli saatlerine ve günlerine göre değişkenlik gösterebilir. Londra’da taksi fiyatları diğer şehirlere nazaran çok daha yüksek olup çok tercih edilmiyor fakat Londra’ya gidip te bu ikonik taksilere binmeden dönmemenizi tavsiye ederiz.

İngiltere’de hangi şehirde okumaya karar verirseniz verin toplu taşıma sizin için en iyi alternatif olabilir. Toplu taşıma dışında eğer Cambridge, Oxford, Bournemouth veya Brighton gibi daha küçük bir şehirde eğitim alacaksanız bisiklet kiralamak sizin için en ideal alternatiflerden biri olacaktır. Özellikle uzun dönem dil eğitimine katılacak olan öğrenciler daha uygun olsun diye bisikleti kiralamak yerine satın almaktadır. Ancak unutmayın İngiltere’de trafik bize göre ters bu sebeple ilk bir hafta bu farklılığa alışmanız gerekiyor.

İngiltere dil eğitimi süreciniz içerisinde başka ülkeleri de ziyaret edebilirsiniz. İngiltere vizesi dışında Schengen vizesine sahip değilseniz ve başka ülkeleri ziyaret etmek istiyorsanız bir Schengen vizesine başvurmanızı tavsiye ederiz. Eğer yeşil pasaportunuz varsa vize almadan Schengen ülkelerine seyahat edebilirsiniz. İngiltere’ye en yakın Avrupa ülkesi Fransa’dır. 1994 yılında yapımı tamamlanan ve dünyanın en uzun ikinci yeraltı tüneli olan Eurotunnel’in uzunluğu yaklaşık 50 km olmasına rağmen seyahat süresi 35 dakika sürmektedir. Londra’dan bineceğiniz Eurostar Paris treniyle Paris’e 342 km olan mesafeyi ortalama 2,5 saatte gidebilirsiniz. Londra’dan Paris’e her gün ortalama gidiş dönüş 13 sefer vardır. 100 pound gibi bir fiyata Paris’e gidebilir, şehri keşfedebilir ve aynı gün geri dönmüş olabilirsiniz. Tren dışında daha ucuz bir alternatif olan otobüsü de tercih edebilirsiniz. Trene oranla daha uygun fiyatlı olan otobüs yolculuğunun Londra’dan Paris’e seyahat süresi ortalama 7–9 saat arasında değişmektedir.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED