Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere'de Yaşam 2

İngiltere’de Yaşam 2

İngiltere, sanata, mimari eserlerine, kültürüne ve eğitime verdiği önemle birçok ülke arasında insanların dikkatini çekmektedir. İngiltere’de Yaşam 1 yazımızda sizler için İngiltere hakkında, günlük yaşantıları ve yaşam avantajları gibi birçok bilgiye yer verdik. Bu İngiltere’de Yaşam 2 blog yazımızda İngiltere’de Yaşam 1 yazımızın devamı olarak ulaşım, hava durumu, toplu taşıma araçları, havaalanları ve seyahat gibi konulardaki bilgilere yer verdik.

İngiltere Hava Durumu

İngiltere’nin havası alışık olduğumuzdan farklı olabilir. Fakat yağmurlu ve kapalı, hafif kasvetli bir havayı seviyorsanız bu ülke tam size göre. Kendi milletinin bile barışık olmadığı bu hava durumuna farklı ülkelerden özellikle de sıcak, güneşli iklimden gelen insanların alışmasının bira zor olduğunu söyleyebiliriz.

Aslında İngiltere ılıman bir iklime sahiptir. Sıcak yazlar, ılıman kışlar görülmektedir. Haziran ayında günler uzun ve aydınlık, aralık aylarından sonra günler kısalmaya ve günlerin kısa sürdüğünü söyleyebiliriz. İngiltere’nin kuzey ve batısında yer alan engebeli bölgelerinde yağmurun yıl boyunca yağdığını söylemek mümkündür. İngiltere iklimini etkileyen en önemli etken ise enlemsel konumu ve Amerika’dan kıyılarına vuran körfez/ sıcak su akıntısı olarak da adlandırılan Gulf Stream akıntısıdır.

İngiltere’de Ulaşım

Birleşik Krallık’ta ulaşım tabi ki her bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Birleşik Krallık’ı oluşturan her ülkenin kendine göre düzenlenmiş ulaşım ağı mevcuttur. Fakat gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki her ulaşım ağı bütün ülkelerde düzenli biçimde oluşturulmuştur. İngiltere’nin bir düzen ülkesi olduğunu söyleyebiliriz ve bu düzen prensiplerini ulaşımda da hissedilebilmektedir.

Özellikle Londra’da ulaşım oldukça kolaydır. Dünyanın en eski metrosu olan 1863 yılında hizmet vermeye başlayan Londra Metrosu en gelişmiş haliyle de halen öğrencilerden iş insanlarına kadar en çok tercih edilen ulaşım aracıdır. Ulaşım için kullanılan toplu taşımalardaki ücretler biraz pahalı olduğundan kendi aracınızla seyahat etmek isteyebilirsiniz. Bu sebeple de ehliyetinizin İngiltere’de geçerli olup olmadığını merak edeceksiniz. Sizler için kısaca ehliyet hakkında hazırladığımız yazıyı aşağıda bulabilirsiniz.

İngiltere’de Türk ehliyeti geçerli mi?

İngiltere’de ailenizle yaşamaya karar verdiyseniz ya da rahatınıza önem veren biriyseniz kendi arabanızla seyahat etmenin daha konforlu olduğunu söyleyebiliriz. Peki ehliyetiniz orada geçerli mi? Bu sorunuza ehliyetinizin orada sadece 12 ay geçerli olduğunu söyleyerek cevaplayabiliriz. Daha sonra tabi ki İngiltere’nin kendi ehliyet alma sürecini tamamlayarak geçerli ehliyet sahibi olabilirsiniz. Ehliyetiniz varken bir an önce araç sahibi olup trafikte pratik yapmanızı tavsiye ederiz. Araç sahibi olmak Türkiye’ye göre İngiltere’de daha makul bir fiyata mümkün olduğundan araç almak daha mantılıdır. Ek olarak İngiltere’de trafiğin soldan aktığını da belirtmekte fayda var.

Metro

Dünyanın en eski metro hattı İngiltere’nin Londra şehrinde bulunmaktadır. Londra metrosu 1863 yılında faaliyete geçmiştir. Ve kurulduğu yıldan beri halen yıllar içinde geliştirilerek hizmet vermeye devam etmektedir. Metro ulaşımın en çabuk ve en pratik yöntemidir. Londra’nın her yerinde metro bulunduğu için her köşeye ulaşım sağlanabilir. Aldığınız standart metro bilet sizleri sadece bir bölümde seyahat imkânı sağlar eğer aktarma yapacaksanız başka bir bilet almalısınız. Metro biletleri barkodlu olduğu için manyetik alanlarına zarar gelmemesine dikkat edilmelidir.

Tren

Avrupa’nın en uzun tren yoluna sahip olan İngiltere’de trenle ulaşım kolay ve hızlı olduğundan en çok rağbet gören ulaşım aracıdır. 5 yaşın altındaki çocuklar ücretsiz seyahat hakkında sahipken 5-15 yaş aralığındaki çocuklar ücretin yarısını ödemeye tabiidir. Sizlere garip gelebilir fakat İngiltere’de evcil hayvanınız içinde ücret ödemeniz gerekmektedir. Biletler otomatlardan veya oradaki görevli kişilerden alınabilir. Trenle kaçak seyahat etmek kesinlikle yasaktır ve para cezası alınmaktadır. Seyahat kartınız veya Paso ve indirimli biletleriniz olsa dahi demiryolları uzun mesafede diğer ulaşım araçlarına göre pahalıya denk gelebilir.

* Not : İngiltere’de diğer ulaşım araçları trene göre daha ekonomiktir. İngiltere’de belirli bir süreli eğitim kurslarına kayıt yaptırırsanız yerel öğrencilerin yararlandığı indirimli tren fiyatlardan faydalanabilirsiniz.

Otobüs

Tren dışında aktif olarak kullanılan bir diğer ulaşım aracı ise otobüstür. İngiltere’de şehirler birbirine uzak olmadığı için uçak çok tercih edilmez fakat İskoçya- İrlanda- Galler ve İngiltere arası seyahat etmeyi düşünürseniz tabi ki tren vs. İle ulaşım süresi uzun süreceğinden uçak tavsiye edilmektedir.

Şehirler Arası Otobüsler : Uzun mesafe seferleri Birleşik Krallık’ın İngiltere bölgesinde National Express, Galler ve İskoçya’da ise Caledonian Express, State coach tarafından düzenlenmektedir. Ek olarak İngiltere’de otobüs firmaları turistik gezilerde düzenlemektedir. İngiltere’de şehirler arası otobüs kullanmanız gerektiğinde Türkiye’den farklı olarak otobüs içerisinde Muavin bulunmamaktadır. Dolayısıyla herhangi bir yiyecek, içecek ikram edilmemektedir. Yolcuların kendileri yolculuk öncesi yanlarına atıştırmalılar almaları tavsiye edilmektedir. Bir başka bize farklı gelebilecek durum ise koltuk numarası seçmek gibi bir alternatif yoktur. İsteyen istediği yere oturabilmektedir.

Şehir içi Otobüs : İngiltere’nin tüm şehirlerine yolcu taşımaktadır. Tabi ki Londra denilince ilk aklımıza çift katlı kırmızı otobüsler gelmektedir. Büyük şehirlerde gece hizmet veren otobüslerde bulunmaktadır. Otobüs şirketleri pek çok güzergahlarda sezonluk biletler için mutlaka fotoğraflı kimlik kartı taşımaları gerekmektedir. Sunday Rider ve Rembler biletleri bazı bölgelerde pazar günleri de otobüsler ile sınırsız seyahat imkânı sunmaktadır. Noel’de ve Boxing Day’de otobüs seferleri düzenlenmemektedir. Görme engelli ve sakat yolcular için evin kapısından alınıp yine evlerinin kapılarına kadar bırakılma hizmeti sunulmaktadır.

Sleepers : Şehirlerarası trenlerde klimalı ve yataklı seçeneği bu trende mevcuttur. Londra, Batı Midlands, İngiltere’nin güney batısı ve sahilleri ve Londra’da hizmet vermektedir. Mutlaka önceden rezervasyon yapılması gerekmektedir.

Seyahat Kartları : Bu kartlar Londra’da geçerlidir. Bu seyahat kartları ile metroda, Dockland Demiryolları trenlerinde ve belediye otobüslerinde geçerli olmaktadır. Seyahat kartları bölge sistemine göre işlendiği için sıklıkla seyahat edeceğiniz bölümü seçerek ona göre bir ücret ödeyebilirsiniz. Seyahat kartlarının yanında mutlaka size ait olduğunu kanıtlamak için bir de fotoğraf kartı bulundurulması gerekmektedir. Fotoğraf kartlarını gişelerden temin edebilir eve üzerine fotoğraf yapıştırmanız yeterli olacaktır. Seyahat kartları haftalık, aylık veya yıllık olabilir. Ama yıllık seyahat kartları tatilleri ve bazı özel günleri göz önüne alırsak pek hesaplı gelmemektedir.

Havaalanları : Avrupa’nın en çok turist çeken ülkelerinden olan İngiltere’ni n yaklaşık 58 milyon nüfusu bulunmaktadır. Yılda yaklaşık 30 milyonu aşkın turist ülkeyi ziyaret etmektedir. Bu sebepten dolayı da hava trafiği bir hayli kalabalıktır. Ülkede 30 tane havaalanı bulunmaktadır. Sizler için aşağıda ülkede bulunan havaalanlarını sıraladık.

Birleşik Krallık Havaalanları

Aşağıda Birleşik krallık havaalanlarından bazılarını bulabilirsiniz. 

Aberdeen Airport
Bournemounth International Airport
Belfast International Airport
London Heathrow Airport
Blackpool Airport
Newcastle International Airport
Bristol International Airport
Nottingham Airport
Glasgow Airport
Shoreham Airport
Leeds Bradford International Airport
Teesside International Airport
London Luton Airport
Cardiff International Airport
London Stansted Airport
Norwich International Airport
Birmingham International Airport
Manchester Airport
London City Airport
East Midlands Airport


En çok tercih edilen havaalanlarını aşağıda sizler için derledik.

London Heathrow Havaalanı : En yoğun trafiğe sahip olan Heathrow 1930 yılında kurulmuştur. Londra’nın ana havaalanıdır ve kodu LHR’dir. Yılda yaklaşık 70 milyon yolcu bu havaalanını tercih etmektedir. Havaalanına en hızlı ulaşımı sağlayan 2 tren hattı bulunmaktadır. Yaklaşık havaalanına ulaşım 15 dakika sürmektedir ve 1 saat içinde 4 tren seferi bulunmaktadır.

London Gatwick Havaalanı : 1978’te kurulan havaalanı İngiltere’nin ikinci büyük havalimanıdır. Kuzey ve güney olarak 2 terminali bulunmaktadır. Havaalanı kodu LGW’dir. Yılda yaklaşık 35 milyon yolcu bu havaalanını kullanmaktadır. Yolculuk yaklaşık 30 dakika sürmekte ve 1 saat içinde de 4 tren seferi bulunmaktadır.

London Luton Havaalanı : Luton Havaalanı genellikle taşımacılık havayolları tarafından kullanılmaktadır. Bu yüzden yılda yaklaşık havaalanını ziyaret eden yolcu sayısı diğer havaalanlarına kıyasla daha düşük ve 18 milyon civarıdır. Havaalanı kodu LTN’dir. Trenle havaalanına ulaşım 35 dakika sürmektedir.

Stansted Havaalanı : Genellikle taşımacılık havayolları tarafından kullanılan havaalanı şehre 50 km mesafede bulunmaktadır. Yılda yaklaşık 20 milyon civarında yolcu sayısı bulunmaktadır. Havaalanı kod STN’dir. Şehre çok uzak olduğu için Stansted Express Treni ulaşım için tercih edilmektedir. 3 ayrı istasyonda duran bu trenle yolculuk yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Havaalanına ulaşım için 1 saat içinde 4 tane tren servisi bulunmaktadır.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED