Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere'de Pub Kültürü

İngiltere’de Pub Kültürü

İngiltere Pub Kültürü İngilizlerin yaşam biçiminin en belirgin öğelerinden biridir. İngiltere sınırlarını aşan pub kültürü kendini dünyanın birçok yerinde kendini göstermektedir. Tarihi Romalılara kadar uzanan bu pub, ilk başlarda sadece alkollü içeceklerin içildiği bir yerken zamanla içine yemek de dahil olmuştur.

Publar, yorucu hayat akışında duraklayabileceğiniz, bir şeyler yiyip içebileceğiniz, ailenizle veya arkadaşlarınızla zaman geçirebileceğiniz samimi ortamlardır. Herkese açık bu mekanlarda sıcak bir ortamda sohbet edebileceğiniz köşeler bulunmaktadır. Her gruptan insan bu mekanlarda zaman geçirebilir. Ders çalışan bir öğrenci, iş çıkışı keyif için uğrayan ya da bir şeyler içip zaman geçirmek isteyen insanlarla karşılaşmak olağandır.

Eski çağlara baktığımızda publara benzer mekanlara rastlayabiliriz. Alehouse, tavern gibi mekanlar zamanla yerini bizimde aşina olduğumuz kervansarayları andıran yol üzeri konaklayabileceğiniz, uğrayıp bir şeyler içebileceğiniz “Inn” denilen mekanlara bırakmıştır. Inn, alehouse ve tavern mekanlar yerini 19. yüzyıl zamanlarında “Pub”lara bırakmıştır.

Envai çeşit bira türlerini bulabileceğiniz ve neredeyse bütün içki çeşitlerini bulabileceğiniz pubların yemek menüleri çok çeşitli değildir. Genellikle en klasik İngiliz yemeklerinden Fish&Chips, hamburgerler, salatalar gibi menü çeşitleri sunulmaktadır. Menüde tatlılara da yer verilmiştir. Çok çeşitli olmasa da bazı “pudding”ler yer almaktadır. Ama bu puddingler bizim sitle yaptığımız tatlı değil. İngilizlerin yemekten sonra yenilen tatlılara genel olarak verdiği isimdir.

Pub kültürüne eğer yabancı biriyseniz, bir garsonun gelip siparişinizi almasını bekleyebilirsiniz. Fakat bu uzun bir bekleyiş olabilir. İngiltere’de Gastro Pub denilen daha lüks publar hariç, diğer publarda servis yoktur. Bu publarda siparişinizi kendiniz verip, siparişinizi alıp öyle masanıza geçiyorsunuz.

Pub ve Bar aynı mı?

Bu soruya vereceğimiz cevap tabi ki hayır olacaktır. Bar tamamen bir şeyler içmek, alkol almak için gidilen bir yerken, publar vakit geçirmek, biriyle buluşmak gibi amaçlarla gidilen alkollü ya da alkolsüz içeceklerinde olduğu mekanlardır.

İngilizler için Pub kültürü çok rağbet gördüğü, çok eskilere dayandığı ve büyük önem verildiği için, Bu gece ne yapıyorsun?, İş çıkışı ne yapacaksın?, Hafta sonu ne yapıyorsun?, Nerde buluşalım? gibi soruların cevabı illa ki bir pub’a bağlanmaktadır.

Birleşik Krallık’ta 45 binden fazla pub bulunmaktadır. Bunların çoğu kişilere ait işletmelerdir. Bazıları bira üreten şirketlere bazıları da özel şirketler tarafından işetilen publardır. İngiltere’de 1600’lü yıllardan kalma tarihi publara rastlamak mümkündür.

Pub ismi “public house”un kısaltışmış halidir. Eski zamanlarda orta sınıf insanlar zenginler gibi lüks yerlerde yemek yiyip zaman geçiremediği için orta sınıf gibi halkların zaman geçirebileceği yerler olarak public house’lar açılmıştır.

İngiliz Pub’ların Garip İsimleri

Bazı publar isimleriyle ve kapılarının yanında yer alan bazı arma gibi sembollerle oldukça dikkat çekmektedir.

Tavşan ve tazı uçan at, sarhoş ördek, kralın kafası, kuğu gibi garip isimli publarla karşılaşmak oldukça normaldir. Bazı publar çok eskilerden kalma olduğu için ve o zamanlar halkın çoğunun okuma yazması olmadığı için pub sahipleri mekanlarının tanınması için kapılarına garip, dikkat çekici armalar koyarlarmış. Ve zamanla pubların isimleri de o armalardaki sembollerden yola çıkılarak konulmuştur.

- İngiltere’nin en eski pub yerleri arasında olan “Ye Olde Fighting Cocks” M.S. 793 yılından beri faaliyet göstermektedir.

İngiliz Pub Mekanları Yemek Menüsü

Publarda sunulan yemek menüsü çok geniş değildir. Genellikle İngilizlerin gelenekselleşmiş, onlarla bütünleşmiş yemekleri menülerde görebilirsiniz.

Bunlardan bazıları ; fırınlanmış patates, gravy sos ve sebzelerle servis edilen etli yemek Sunday Roast, sotelenmiş soğan ve küçük parçalar halinde doğranmış dana eti ve böbreğin gravy sosla servis edildiği Steak and Kidney Pie, sosis ve gravy soslu patates püresi Bangers and Mash, tabi ki bir kızartılmış patates ve balığın tartar sosu ve bezelyeyle servis edildiği Fish&Chips gibi yemekler sunulmaktadır.

İngiliz Pub’ların Dekor ve Tasarımı

Pub kültürü çok eski tarihlere dayandığı için İngiltere’de bazı publarda Viktorya döneminin yansımalarını görmek olağandır. Bu kapsamda bazı tarihi publar yıllara meydan okuyarak hala varlığını sürdürsede bazıları restorasyon yapılarak farklı tarzlara bürünmüştür.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED