Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere Hakkında 21 İlginç Bilgi

İngiltere Hakkında 21 İlginç Bilgi

Her yıl dünyanın dört bir yanından göç alan İngiltere sanayi alanında kendi geliştirmesine ek olarak kültür, sanat, bilim, edebiyat ve eğitim alanında da bir hayli gelişerek kendini ön plana atmıştır. Dünyanın en çok tercih edilen, en çok hayali kurulan birçok okul ve üniversiteye ev sahipliği yapmaktadır.

Eski dönemlerde dünyanın farklı ülkelerini sömürgesi altına alarak bu dönemleri son derece başarılı ve kalıcı olarak değerlendirerek kendi örf, adet ve geleneklerini bu sömürge devletlerine yaymayı başarmıştır. Bu durum son derece zor olsa da yıllar boyunca İngiltere bu zorluğun üstesinden gelmiştir. Buna kaynaklı olarak da “güneşi batmayan ülke” olarak kendini tarihe altın harflerle kazımıştır.

İngiltere’de görünce şaşıracağınız durumlar arasında sokaklarının dar olması bu yüzden arabaların binalara yakın konumda gitmesi ve hayatın yavaş işlemesi bu durumlardan birkaçıdır.

Dünyanın en yaşanılabilir ülkeleri arasında gösterilen İngiltere hakkında duyunca şaşırabileceğiniz birçok bilinmeyen yönleri vardır. Bu yazımızda İngiltere hakkında ilginç sayılabilecek durumları sizler için derledik.

1. Dünyanın en büyük kütüphanesi Londra’da

1973’te kurulan The British Library 170 – 200 milyon arası ürünle dünyanın en büyük kütüphanesi olarak anılmaktadır.

2. Stonehenge taşları

İngiltere’nin güneyindeki Salisbury’de yer alan Stonehenge köklü tarihi ile mısır piramitlerinden bile eskiye dayanmaktadır. Tarihi M.Ö 3000’lere dayanan yapıt ortalama 5 metrelik taşlarla oluşturulmuş çember halindedir. Bu taşların yapılma amacı, ekinoks gibi gök cisimlerinin hareketleri ve gündönümlerini hesaplayabilmekti. Taşların yapılma amacı için birçok fikir ortaya atılmıştır. Bazılarına göre toplanma, bazılarına göre dini ritüeller yapmak için toplanılan yer, bazıları için kutsal avlanma yeri anlamlara gelirken bazıları için ise astronomik bir takvim amacıyla yapılmıştır. Anıtta görülen yaklaşık 93 tane taş vardır. Yerinde olmayan taşların ise daha fazla olduğu düşünülmektedir. Taşların en büyüğü yaklaşık 9 metreyi bulmaktadır.

3. İlk posta pulunu kullanan ülke

Posta pulunu dünyada ilk kullanan ülke olan İngiltere, buna rağmen pulların üstünde adı yazmayan tek ülkedir. Kral veya kraliçenin resmi bulunan pulları ters yapıştırmak ülkeye ihanet olarak kabul edilmektedir. İlk posta pulu Brileşik Krallık'ta 6 Mayıs 1840 tarihlerinde kullanılmaya başlanmıştır.

4. Her 40-45 km’de bir aksanın değişmesi

İngiltere birçok millete ev sahipliği yapmasından dolayı 300 civarı dil konuşulmaktadır. O yüzden de İngiltere aksanları sık farklılık göstermektedir. Birleşik ülkelerden oluşan İngiltere’de 1066 – 1362 yılları arasında 300 yıl boyunca Fransızca ülkenin resmi dili olarak konuşulmuştu.

5. Kraliçenin dünya topraklarından 1/6’nin sahibi olması

Yakın bir zamanda kaybettiğimiz İngiltere kraliçesi II. Elizabeth 2.67 milyar hektarlık arazisiyle resmiyette olmasa da dünyanın en büyük toprak sahibi kişisiydi. Bu miktar yaklaşık 34 Türkiye büyüklüğü yapmaktadır. Lakin bu topraklar kraliyet ailelerinin yasal mülkü değildir.

6.İngiltere’nin ilk başkenti Londra değildi!

İngiltere’nin ilk başkenti Londra’dan önce 1519 yılında Winchester şehriydi.

7.Dünyada en çok çay tüketen ülkesi olması

Dünyada en çok çay tüketen ülke Çin ya da Türkiye olarak düşünsek de İngiliz insanları tam bir çay bağımlısıdırlar. 5 çay gelenekleri tüm dünyaya yayılmıştır.

8. İngiltere'de toplu taşımada kadınların çikolata yemesi yasaktır.

Neden yasak olduğu ile ilgili kesinlik olmasa da ilginç bir bilgi olduğu aşikardır.

9. İngiltere meclisinde ölmek suçtur

Kral ile araları bozuk olan bazı devlet adamları ölümleri yaklaşınca bu binalara giderek ölümlerini beklerlermiş. Çünkü bu mecliste ölenler için devlet töreni yapılması zorunluluğu varmış. Bunun önüne geçmek için 1239 bu kanun çıkartılmıştır.

10. Kraliçe’nin pasaportu yoktur

Yakın zamanda yaşamını yitiren II.Elizabeth’in tüm dünyayı dolaşmasına rağmen pasaportu yoktu. Tüm pasaportlar kraliçenin adına verildiği için kraliçenin pasaporta ihtiyacı yoktu. Bu durum sadece kendisine özeldi ve diğer kraliyet aileleri için bu durum geçerli değildi.

11. Fish&Chips yapan ilk mekan yahudi göçmen tarafından açılmıştır.

Londra’nın East End bölgesinde açılan mekânın sahibi Joseph Malin isimli Yahudi göçmendir. Bir dükkândan aldığı kızarmaların yanına kendi hazırladığı patates kızartması ekleyerek seyyar olarak satmasıyla başlamıştır. En eski Fish&Chips dükkanı Londra’nın Covent Garden’daki Rock and Sole Palace’dır.

12. Dünyanın en uzun ittifakı İngiltere ve Portekiz arasındadır

İttifak 1147’de İngiliz donanmasının Lizbon’u almak isteyenlere karşı Portekiz'e yardım etmesiyle başlamış, 1386 yılında Portekiz kralı I. John ile Lancester Dükü’nün kızı Philippa’nın evlenmesiyle daha da pekişmiştir ve 1386 yılında imzalanan Windsor Anlaşması ile de resmiyet kazanmıştır.

13. İngiliz şair Shakespeare'in Macbeth en çok sergilenen tiyatro oyundur.

İlk gösterime 1606 yılında giren Macbeth, Shakespeare’in yazdığı bu oyun en çok sergilenen oyun unvanına sahiptir.

14. İngiltere'de trafik sol taraftan akmaktadır

Bu gelenek 1300 yıllarında Papanın Roma’ya gidecek hacıların yoldu kargaşa çıkarmaması için verdiği bir emirdir. Ayrıca birçok İngiliz vatandaşı eskiden soldan yürür karşıdan gelenin düşman olup olmadığını anlamaya çalışırlarmış. Buradaki amaç at üstünde giderken veya atlı araba kullanırken herhangi bir tehlikede saldırıya karşı sağ elleriyle kılıç veya silah çekmek içinmiş.

15. Denize her yerden en fazla mesafe ortalama 113 km

Bir ada ülkesi olmasından kaynaklı olarak her yerden denize erişim olanağına sahiptir.

16. Her 100 yaşını geçen insanlara kraliçe tarafından özel hazırlatılan tebrik kartları gönderilir

Kraliçe Victoria zamanında çeşitli sebeplerden dolayı tebrik kartları gönderilirken, 1917 yılında da Kral George tarafından başlatılan 100 yaşını geçmiş insanlara tebrik kartları gönderilmeye başlanmıştır.

17. Ülkeler arası gönderilen mektuplarda isimi yazılmasına gerek olmayan tek ülke

Bunun sebebi mektupların veya zarfların üzerinde kraliçeye veya krala ait olan pulların olmasıdır.

18. WWW’nin muciti bir İngiliz’dir.

Şimdiki internet ağı olan World Wide Web Tim Berners-Lee adlı bir İngiliz vatandaşı tarafından icat edilmiştir.

19. İngiltere’den Fransa’ya su altı tüneli olması

Bir ada ülkesi olan İngiltere buna rağmen su altı tüneliyle Fransa ve Avrupa’ya bağlanabilmektedir. İki ülke arasındaki mesafe yaklaşık 51 km’dir. Ve bu tünel yoluyla su altından Fransa’ya gidebilirsiniz.

20. You alright?

Diğer ülkelerde kişinin durumu, hal ve tavrı için sorulan bu soru aksine İngiltere’de selamlaşmak anlamında da sorulur. İngiltere’de konaklıyorsanız ve bir süredir orda yaşıyorsanız insanların sıklıkla birbirlerine “you alright” demesini duyuyor olmalısınız. İngilizler için merhaba demenin bir farklı yolu olan bu soruyu “yes, you alright” olarak cevap verebilirsiniz.

21. Cheers! / Cheers Mate!

Yardımseverliğe ve nezakete düşkün olan ülke, orada yaşayan herkesten de bu nezaketi beklemektedir. Bir kimseye yardım ettiğinizde büyük ihtimalle “Cheers! ya da Cheers Mate!” ifadelerini duyacaksınız. Burada söylenmek istenen aslında sadece teşekkür ederimdir.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED