Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere Dil Okulu Sonrası Üniversite ve Yüksek Lisans Programlarına Geçiş Yapılabilir mi?

İngiltere Dil Okulu Sonrası Üniversite ve Yüksek Lisans

Sadece Türkiye’den değil dünyanın birçok ülkesinden İngiltere’ye her yıl binlerce öğrenci üniversite ve yüksek lisans için başvuru yapmakta. Yeterli dil eğitiminiz yoksa seçeceğiniz programa göre tamamlayacağınız dil eğitiminizden sonra üniversiteye İngiltere’de devam etmek isterseniz Global Yurtdışı Eğitim danışmanlarımız sizinle birlikte seçeneklerinizi değerlendirip eğitiminize devam etmeniz için gerekli yardımda bulunmak için bir telefon uzağınızda olacaktır. Aynı şekilde hâlihazırda üniversite eğitiminizi Türkiye’de tamamlamış fakat yüksek lisans eğitiminize İngiltere’de devam etmek istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. İngiltere’de üniversite ya da yüksek lisans eğitiminize başladığınızda alacağınız Tier 4 vizesiyle birlikte haftada 20 saat yarı zamanlı çalışma iznine sahip, mezuniyet sonrası ise 2 yıl boyunca tam zamanlı çalışma iznine sahip olursunuz.

İngiltere’de lisans programı Türkiye’de ya da Amerika’da olduğu gibi 4 yıl değil 3 yıl sürmektedir. Aynı şekilde Türkiye ve Amerika’da 2 yıl süren yüksek lisans programınızı İngiltere’de 1 yılda tamamlayabilirsiniz. Eğitiminizi tamamladıktan sonra İngiltere hükümeti 2020-2021 eğitim yılı itibariyle daha önce 4 ay olan kalma süresini yeni bir yasa tasarısıyla 2 yıla çıkarttı. Mezun olduktan sonra yurtdışında iş deneyimine sahip olmak isteyenler için kaçırılmaz bir fırsat olan yeni çalışma izni tasarısıyla İngiltere gibi kaliteli eğitim sistemi ve uluslararası geçerliliğe sahip okullardan mezun olmak daha da cazip hale gelmiştir. Türkiye ve İngiltere’nin eğitim sistemi birbirinden farklı olduğu için İngiltere’de üniversite eğitimi almak isteyen bir Türk öğrencinin üç farklı yol haritası vardır. Bu yol haritasını şu şekilde aktarabiliriz.

- İlk alternatiften biri direkt üniversite birinci sınıftan eğitimize başlayabilmenizdir. Bu alternatif, lise not ortalaması minimum 80/85 ve üzerinde ve IELTS skoru minimum 6,0 veya IB (International Bakalorya), Abitur (Alman Lise Diploması), AP (Amerika Lise Diploması) ve Matura (Avusturya Lise Diploması) gibi uluslararası geçerliliği olan bir diplomaya sahip olan öğrenciler içindir. Bu özelliklere sahip olan öğrenciler, İngiltere’de üniversite eğitimine birinci sınıftan başlayabilir ve toplam üç yılda eğitimlerini tamamlayabilir. Direkt üniversitenin birinci sınıfından eğitime başlayan öğrenciler, özellikle üst klasmanda yer alan bir üniversiteye başvuru yapacaksa UCAS sistemi üzerinden başvurularını gerçekleştirebilirler. Ancak İngiltere’de eğitim almak istediğiniz üniversitenin başarı durumu, okumak istediğiniz bölümün zorlukları göz önünde bulundurulduğunda her ne kadar yukarıda saydığımız özellikle sahip olsanız dahi lisans programı öncesinde mutlaka International Foundation yani hazırlık programına katılmanız da gerekebilir.

- İkinci alternatif ise; hazırlık programı olarak adlandırdığımız aslında uluslararası öğrenciler için dizayn edilmiş olan International Foundation programıdır. Bu program sayesinde hem İngilizcenizi daha ileri düzeye getirme şansınız olacak hem de okumak istediğiniz bölümün derslerini alarak lisans programınızda daha başarılı olabileceksiniz. Foundation programı genellikle 9 aylık (bir akademik sene) bir eğitim sürecini kapsar ve bu eğitim programı ile birlikte toplam 4 senede lisans mezunu olabilirsiniz. Türkiye’de de lisans eğitiminin 4 yıl sürdüğünü göz önünde bulundurursak herhangi bir yıl kaybınız bulunmamakta.

- Bir diğer son alternatif ise en bilindik adı ile International Year One programıdır. Bu programın adına Undergraduate Year 1, First Year Degree ve International First Year şeklinde de rastlayabilirsiniz. Genellikle İşletme, Pazarlama, İnsan Kaynakları, Halkla İlişkiler vb. gibi bölümler için açık olan bu eğitim programı sayesinde toplam üç yılda İngiltere üniversite diploması sahibi olabilmektesiniz. International Year One programı her bölüm için açık olmadığından dolayı Global Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı akademik eğitim danışmanlarından destek almanızı tavsiye ediyoruz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED