Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngilizce Dil Seviyeleri

İngilizce Dil Seviyeleri

Dünya genelinde ortak dil olarak kullanılan İngilizce, günümüzde hiç şüphesiz hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiştir. Akademik kariyer planlarımızdan, iş hayatımıza hatta sosyal yaşantımıza kadar birçok alanda İngilizceye sık sık ihtiyaç duyuyoruz.

Günlük hayatta sık sık karşımıza çıkan İngilizceyi öğrenirken merak edilen ve önem arz eden konulardan biri de İngilizce dil seviyeleri konusudur. Dil seviyeleri bireyin hangi düzeyde olduğunu, İngilizcede konuşma, dinleme, yazma becerilerinin hangi yetkinlikte olduğunu göstermektedir. İngilizce seviyeleri Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) tarafından belirlenmektedir ve A1, A2, B1, B2, C1, C2 olmak üzere toplamda 6 seviye bulunmaktadır. Peki İngilizce seviyeleri deyince karşımıza çıkan CEFR nedir gelin hep birlikte göz atalım.

CEFR Nedir?

Açılımı Common European Framework of References olan CEFR, dil yeteneğini tanımlayan, dünya genelinde öğrencilerin dil becerilerini ifade etmek için kullanılan uluslararası bir standarttır. Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR), 2001 yılında kabul görmüş ve tüm diller için uygulanabilmesi anlamında önemlidir. Dil eğitimi almak amacıyla gittiğiniz dil okulları için hangi seviyede olduğunuzun bilinmesi gereklidir. Birçok ülkede önceden kullanılan seviye belirleme sisteminin yerini almıştır.

İngilizce öğrenmek isteyenlerin merak ettiği ve sıkça karşılarına çıkan, İngilizce dil seviyeleri nelerdir? sorusunu yanıtlamak üzere açıklamaları ve sıralamalarıyla birlikte aşağıda tüm seviyeleri detaylı bir şekilde inceleyelim.

İngilizce Dil Seviyeleri Sıralaması

A1 Beginner (Başlangıç Seviyesi)

A1 İngilizce seviyesi, başlangıç seviyesi olarak kabul edilmektedir. Bu seviyede basit düzeyde konular işlenir. Bu seviyede çok az kelime haznesine sahip olunur. Başlangıç olan A1 seviyesinin tamamlanması sonucunda basit diyaloglara dahil olabilirsiniz. Kendiniz tanıtabilir, kişisel bilgileriniz hakkında bilgi verebilirsiniz. Rutin ve günlük işleri sorunsuz bir şekilde halledebilir ve basit ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. İnsanlarla tanışmak, yer/yön tarifi sormak, tarih/saatleri anlamak gibi konularda kendinizi ifade edebilirsiniz.

A2 Elementary (Temel Seviye)

Bu seviye temel seviye İngilizce bilgisini ifade etmektedir. A1 seviyesine göre daha geniş kelime haznesine sahip olacak ve cümle kurabilme yeteneğinizi daha fazla geliştireceksiniz. A2 İngilizce seviyesinde günlük konuşma diyaloglarına katılabilirsiniz. Aileniz, yakın çevreniz hakkında bilgi vermek, alışveriş yapmak, adres ve sipariş vermek gibi günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Rutin ve basit konularda fikir alışverişi de yapabilirsiniz. Bu seviye kendi içerisinde kademelendirilmektedir.

B1 Intermediate (Orta Seviye)

Orta seviye olan B1 seviyesi, bol bol kelime öğreneceğiniz, kelime dağarcığınızı daha fazla geliştireceğiniz bir seviyedir. Dinleme ve konuşma becerileriniz oldukça gelişmiş olacaktır .Kendinizi oldukça rahatça ifade ederek cümleler kuracaksınız. İngilizce bir metin veya yazı okurken ana fikri, konuyu kolayca anlayacaksınız. Kişisel ilgi duyduğunuz alanlardan, hobilerinizden hayallerinizden bahsedebilirsiniz. Aynı zamanda yabancı bir ülkeye gittiğinizde kolayca iletişim kurabilir, gezerken meydana gelebilecek sorunları rahatça halledebilirsiniz. Bu seviye kendi içerisinde kademelendirilmektedir.

B2 Upper Intermediate (Orta üstü Seviye)

Bu seviye akıcı olarak İngilizce konuşmanızın ilk evresi olacaktır. Üst seviye İngilizceye hakim olmak olmak için atacağınız bir adımdır. B2 İngilizce seviyesi ile kelime bilginizin birçok alanda yeterli olduğunu göreceksiniz ve dilbilgisine oldukça hakim olacaksınız. Gelişen konuşma, yazma ve dinleme becerileri ile kısa sunumlar verebilir, profesyonel konularda görüşmelere katılabilirsiniz. Bir makale veya yazı hakkında yorum yapabilirsiniz. Edindiğiniz tecrübelerden, geleceğe yönelik yatırımlarınızdan bahsedebilirsiniz. Bir konunun avantajlarını ve dezavantajlarını anlatabilirsiniz. Bu seviye kendi içerisinde kademelendirilmektedir.

C1 Advanced (İleri Seviye)

Bu seviyeye ulaşan kişiler İngilizce öğrenme serüveninde oldukça büyük bir yol kat etmiş demektir. İleri bir seviye olan C1 seviyesine geldiğinizde oldukça geniş bir kelime haznesine sahip olacaksınız. Rahatlıkla gazete ve dergi okuyabilecek, televizyon izleyebilecek ve radyo dinleyebileceksiniz. Uzun, uğraştırıcı makale, metin ve yazıları kolayca anlayabileceksiniz. İş veya sosyal hayatınızda fikir ve düşüncelerinizi akıcı ve doğaçlama şekilde rahatlıkla ifade edeceksiniz. Dilinizi akademik ve mesleki açılardan etkili bir şekilde kullanacaksınız.

C2 Proficient ( Üst düzey ileri/Anadil Seviyesi)

C2 seviyesi, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) tarafından küresel olarak İngilizcenin son seviyesi kabul edilmiştir. Bu seviyeye ulaşmış kişiler İngilizceyi neredeyse kendi ana dilleri kadar iyi ve etkili bir şekilde kullanmaktadır. Karmaşık durum ve olaylarda bile en ince detayları bulabilir, üzerine düşünebilirsiniz. Çok akıcı ve kesin bir dil ile neredeyse kusursuz bir iletişim sağlayabileceksiniz. Ne kadar zor olursa olsun herhangi bir konuyu rahatlıkla anlayacak ve anlatacaksınız. Dilbilgisine tümüyle hakim olacak ve o İngilizce konuşulan ülkede olan bir yerli kadar iyi olacaksınız. Ayrıca sahip olduğunuz bu seviye ile İngilizcenin konuşulduğu bir ülkede rahatça yaşayabilirsiniz.

İngilizce Dil Seviyeleri Nasıl Belirlenir?

Resmi olarak İngilizce dil seviyelerinin belirlenmesi için çeşitli sınavlar bulunmaktadır. Bu sınavlar sayesinde katılımcılar ihtiyaçları olan İngilizce seviyelerini kanıtlayabilir. Bir kişinin İngilizce seviyesinin öğrenilmesi için farklı bölümdeki yeterliliğinin ölçülmesi gerekmektedir. Bu bölümler;

  • Okuma
  • Yazma
  • Dinleme
  • Konuşmadan oluşmaktadır.

Bu modüller temel olarak öğrencinin gramer, kelime bilgisini değerlendirmenin yanında okuduklarını anlama ve konuşma özelindeki yeterliliğini ölçmektedir.

Öğrencilerin İngilizceyi verimli kullanabilmeleri için tüm modüllere hakim olmaları gerekmektedir. Bu modüllerin hangilerinde ne kadar yeterli olduğunu öğrenmek ve kesin bir karar vermek için dinleme, yazma, konuşma becerileri ölçülüp, dil bilgisi ve kelimelere ne kadar hakim olduğuna bakılmalıdır. Bunun sonucunda öğrencinin sahip olduğu ve başlaması gerektiği seviye belirlenmiş olur.

Özellikle yurt dışındaki dil okulları programı öncesinde öğrencilerinin seviyelerini belirleyebilmek için hem online hem de okula vardıklarında İngilizce testi uygulamakta ayrıca speaking seviyelerini ölçebilmek için de mülakatlar düzenleyebilmektedir. Böylece öğrenci kendi ile benzer seviyede olan öğrencilerle aynı sınıfta eğitim görme avantajını elde etmektedir.

Yurt dışında İngilizce dil eğitimi almak için en iyi ülkelerden biri hiç şüphesiz İngilizce'nin anavatanı olan İngiltere'dir. İngiltere dil okulları hakkında detaylı bilgi almak için bu linke tıklayınız. 

Yurt dışında dil eğitimi ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizimle buradan iletişime geçebilir, yurtdışı dil okulları için bu link üzerinden sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED