Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Birleşik Krallık Kültürü

Birleşik Krallık Kültürü 

Büyük Britanya adasında yer alan İngiltere, Birleşik Krallığı oluşturan İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda’nın da içinde bulunduğu 4 ülkeden biridir. Dünyanın ilk sanayileşmiş ülkelerinden biri olarak ilaç, kimya, havacılık gibi alanlarda önemli bir güce sahip olan İngiltere, Keltler’e kadar uzanan muhteşem tarihi geçmişiyle herkesi kendine hayran bırakmayı başarmış ve tarih boyunca dünyadaki hemen hemen her ulusu etkilemiş bir kültürdür. Ülke dünyaya yayılan sömürgelerinden dolayı sisli ve yağışlı havasına rağmen “güneş batmayan ülke” olarak adından söz ettirmektedir.

Sanayi Devrimi’nin doğduğu yer olan İngiltere, teknoloji, edebiyat, müzik, bilim, mühendislik gibi alanlarda önemli rol oynamış, Isaac Newton, Christopher Wren gibi birçok değerli bilim insanı yetiştirmiş, edebiyat ve şiir alanındaki başarısıyla da tarihe adını kazımayı başarmıştır. İngiliz edebiyatına adını altın harflerle yazdıran edebiyatçılara William Shakespeare, Agatha Christie, Thomas More, Charles Dickens, Virginia Woolf, Emily Bronte gibi unutulmaz isimleri örnek olarak verebiliriz.

İngiltere, uluslararası medyada ve bazen resmi alanlarda Birleşik Krallık veya Büyük Britanya anlamında kullanılır fakat günümüzde kendi İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda gibi yerel hükümetlerinin aksine İngiltere isimli hükümet veya siyasi bir oluşum yoktur. Büyük Britanya adının ortaya çıkışı Roma İmparatorluğuna kadar uzanmaktadır. Her ne kadar bir isim altında toplanmasına rağmen her birinin yerel dilleri, gelenekleri, yerel kıyafetleri hatta inanışları bile farklılık gösterebilmektedir.

Mesela yerel kıyafetlerden söz edersek Galler yerel kıyafeti iç etek ile birlikte uzun bir etek ve şal, İskoçlar için “Kilt” adı verilen diz kapağının altında kadar uzanan bir etektir. İrlandalıların giydiği geleneksel kıyafetlerden söz edersek gömlek, pantolon ve uzun pelerinle oldukça basit denilebilir. Tüm bunların aksine İngiltere’nin kendine özgü bir kıyafeti yoktur.

Yüzyıllardır kapılarını farklı milletten insanlara açan ülkede farklı dini inanışların olması kaçınılmaz bir gerçektir. Ülkenin dininin Hristiyan olmasına rağmen İslam, Hinduzim, Yahudilik, Budizm gibi dini inanca sahip insanlarında ülkede olması İngiltere’nin her türlü inanış ve düşünceye hoşgörüyle yaklaşmasından kaynaklanmaktadır. Oraya gittiğinizde yabancılık hissi duymadan bu zengin kültürün bir parçası olabilirsiniz.

İngiliz Mutfağı

Tarihi boyunca birçok ülkenin eşsiz kültürlerine ev sahipliği yapan İngiltere, yemeklerinde de bu çoklu kültürel özelliklerini yansıtmıştır. Diğer dünya mutfaklarına göre yemek çeşitliliği sınırlı olsa da damaklara lezzet damga vuran kendine özgü yerel tatları da mevcuttur. Halk tarafından yemeklerde genellikle jambon, kızarmış ekmek, sütlü çay, kızarmış mantar, sosis çeşitleri en çok tüketilen yiyeceklerdir. İngiliz yemek kültürü kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olarak ayrılmıştır denebilir.

İngilizler için en önemli öğün olan kahvaltıda kızarmış ekmek, tereyağı ile birlikte sürülen birbirinden değişik tatlara sahip reçeller, kızarmış göz yumurta, fırında tatlı kuru fasulye, kızarmış jambon ve sosis, mantar gibi yiyeceklerin tek tabakta yenildiği zengin kahvaltılarıyla dikkat çekmektedirler. Öğle ve akşam yemeklerinde ise Fish&Chips gibi atıştırmalık tarzı yiyecekler de yenilmektedir. İngilizlerin hemen hemen her yemeklerin yanında tatlı patates ve fasulye ile bezelye yediklerini görebilirsiniz. Yaklaşık 35 farklı çeşidi bulunan İngiltere’de patatesten viski dahi yapılmaktadır. Ekmekten bile daha çok tüketildiği düşünülmektedir.

İngilizlerin vazgeçemediği yiyeceklerden olan patatese ek olarak kuzu eti, dana eti, domuz eti, tavuk ve balığı söyleyebiliriz. İçeceklerden bahsedecek olursak tabi ki en başı İngiliz çayı çeşitleri çekmektedir. En çok tüketilen çaylar arasında sütlü çay, earl grey çaylar yer alırken yerleşmiş bir kahve kültürü de bulunmaktadır. Alkolde ise en çok tercih ettikleri içecek olarak bira çeşitlerini söyleyebiliriz. Bu lezzet şöleni olan İngiliz geleneksel yemekleri aralarından bazılarını sizler için bu yazımızda bahsettik.

İngilizler ’in yemekleri ve gelenekleri hakkında bilgilere sayfamızda yer alan İngiliz Geleneksel Yemekleri ve İlginç İngiliz Gelenekleri yazılarımızı takip ederek ulaşabilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED