Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Yurtdışı Üniversite Başvuru Tarihleri

Yurtdışı Üniversite Başvuru Tarihleri

Yurtdışında eğitim almak istiyorsunuz fakat hayatın getirdiği yoğunluk ve sorumluluklara kapılıp tarihleri kaçırıyor musunuz? Artık endişelenmeyin bu yazımız tam da size göre!

Yurtdışında eğitim almak geçmişten günümüze popülerliğini kaybetmeden gelerek, neredeyse tüm öğrencilerin hayallerini süslemektedir. Her anlamda öğrencilere prestij kazandıran yurtdışı lisans eğitimi için öne çıkan ülkeler arasında İngiltere, Almanya ve Amerika örnek olarak verilebilir.

Tabi ki tüm dünya genelinde son dönemlerde ister uygun fiyatları ile olsun ister de akademik donanımıyla olsun birçok ülkeden bahsedebiliriz. Biz bu yazımızda ülkeleri daha spesifik hale getirerek İngiltere, Amerika ve Almanya olacak şekilde başvuru tarihlerine yer verdik.

Yurtdışı Üniversitelere Başvuru Şartları

Her bir ülkenin başvuru şartları tabi ki değişiklik göstermektedir. Bu şartlar okullara bağlı olarak da farklılık gösterebilmektedir. Fakat genel olarak gerekli koşulları aşağıdaki gibi söyleyebiliriz.

  • Uygun dilde hazırlanmış bir CV
  • Yeterli düzeyde not ortalaması (lise mezuniyet ortalaması)
  • Dil yeterlilik şartını karşılamak (IELTS – TOEFL vb.)
  • Başvurulacak okulların belirlediği yeterlilik sınavlarında başarı göstermek
  • İyi bir niyet ve referans mektubu
  • Eğitim maliyetini karşılayabileceğini gösteren banka dökümü


Yurtdışı Eğitimi Planlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Tarihler

- Okulunuza ve bölümünüze önceden karar vermelisiniz.

Yurtdışında eğitim almaya karar verdiğinizde önünüzde tamamlamanız gerek birçok iş olacak fakat önceliği hayallerinizi gerçekleştirecek ülke, üniversite ve bölüme karar vermek olmalıdır. Birbirinden avantaj sağlayacak birçok ülke ve üniversite opsiyonu olduğu için karar vermek oldukça zaman alacağınız söyleyebiliriz. Sizin için en doğrusuna karar verirken zaman konusunda kendinizi sıkışık hissetmek istemiyorsanız size tavsiyemiz 3. Sınıftan bu sürece başlamak.

- Okul başvurularınızı zamanında yapmalısınız.

Genel olarak dünyanın birçok yerinde okul başlama tarihleri Eylül-Ekim aylarında başlayıp Haziran-Temmuz aylarında son bulmaktadır. Tabi bu durum değişiklik de göstermektedir. Örneğin Eylül ayında eğitimi başlayan ülkeler başvurularını Aralık - Ocak ayında açıp Mayıs - Haziran ayına kadar da online olarak başvuru kabul etmektedir. Size tavsiyemiz başvuru yapmak istediğinizi üniversitenin web sitesini sürekli olarak kontrol ve takip etmeniz. Her üniversite başvurular için tarih yayınlamaktadır.

- Vize başvurunuzu kesinlikle son ana bırakmayın.

Eğitim alacağınız ülke sizden vize istemiyorsa gerçekten çok şanslısınız. Fakat AB veya eğitim alacağınız ülke için bir vatandaşlığınız yoksa vize sürecine en az 1.5 – 2 ay önceden başlamanızı tavsiye ederiz. Tabi ki vizeniz kısa sürede de sonuçlanabilir fakat sizden ek bir evrak talebi veya beklenmedik bir ret durumunda tekrar hazırlanıp başvuru yapabilmeniz için kendinize zaman bırakmalısınız.

- Konaklama arayışına okuldan kabul aldıktan hemen sonra başlayın.

Okuldan kabul aldınız ama nerde konaklayacağınız bir başka stresli durumdur. Yurt konaklaması, aile yanı konaklama, hostel veya ev kiralama gibi size sunulan opsiyondan en uygununa karar vermekte bir zaman almaktadır. Kabulünüz geldikten hemen sonra konaklama için arayışa geçmelisiniz. Çünkü vize görüşmenizde sizden kesinlikle nerede konaklayacağınıza dair belge istemekteler.

- Burs başvurusu

Eğitim sürecinizde işinize yarayacak fırsatlardan biride okuldan alacağınız burs imkanıdır. Burs imkanları okullara göre değişiklik göstereceğinden her okuldan aynı oranı beklemek yanlış olacaktır. Burs olanakları öğrencilerin başarı ortalamalarına ve diğer başarı elde ettiği durumlara göre de değişiklik gösterebilir. Okul tarafından otomatik olarak sunulan başarı bursları olabileceği gibi ayrıca başvurmanız gereken burslar da olabilmektedir. Bu burslar için başvuru tarihlerini de ayrıca kontrol etmek gerekmektedir.

İngiltere Üniversite Başvuru Tarihleri

İngiltere’de üniversiteye başvuru yapmak ve direkt birinci sınıftan eğitimize başlamak istiyorsanız istiyorsanız yolunuz UCAS’a çıkabilir. Peki nedir bu UCAS?

UCAS Nedir?

UCAS sistemi ile İngiltere’de tek bir yerden 5 farklı okula başvuru imkanız bulunmaktadır. Öncelik UCAS’ın resmi web sitesinde girerek sisteme kayıt olmanız gerekmektedir. Ardından üniversite ve bölüm seçimlerinize geçebilirsiniz. Ama öncesinden istediğiniz üniversite ve bölümü siteden seçmelisiniz. Çünkü başvuru esnasında sizden ilgili kodları girmeniz istenecektir.

*UCAS sistemine kayıt olmak için buraya tıklayınız.

UCAS, öğrencilerin seçtikleri bölüme yerleştirilmeme durumu için “clearing” ve “ucasextra’' seçeneğini sunmaktadır. Ucasextra, Clearing’den önceki son adımdır ve öğrencilere yerleştirilemediği durumda son bir başvuru şansı tanımaktadır. Clearing ise yerleştirilemeyen öğrencileri kontenjan açığı bulunan üniversitelere başvurmalarına imkân tanımaktadır.

İngiltere üniversite başvuru tarihleri genellikle ;

  • Ekim ya da Kasım ayında başlamakta,
  • Ocak veya Şubat aylarında kapanmaktadır.


Ancak bazı üniversiteler farklı tarihlerde de başvurularını açabildiği için kesinlikle ilgili okulun web sitesi kontrol edilmelidir. Üniversitelerin başvuru tarihlerini kontrol etmek UCAS başvurularına hazırlanmak için önemlidir.

UCAS üniversite başvurularında bir miktar para ödemeniz gerektiğini de ek olarak belirtmek isteriz.

UCAS başvuru ve üniversitelerin başvuru tarihleri hakkında detaylı bilgi için bu linke tıklayabilirsiniz. İngiltere’deki üniversitelere bir göz atmak ve yardımcı olabileceğimiz üniversiteleri incelemek için İngiltere Üniversiteleri linkini tıklayabilirsiniz.

Amerika Üniversite Başvuru Tarihleri

Amerika yurtdışından eğitim almaya gelecek öğrenciler için Sonbahar ve İlkbahar alımı olarak iki farklı başvuru süreci vardır. İlkbahar alımında dersler Ocak ayında başlarken güz dönemi için başvurular bir Ağustos sonunda veya Eylül ayında başlamaktadır. Yaz alımı diye üçüncü bir alım süreci de bulunmaktadır fakat sınırlı sayıda üniversite program sunmaktadır.

Amerika üniversiteleri başvurularınıza bir yıl önceden başvurmanız tavsiye edilir. Bu durum örneğin 2025 başlangıçları için 2024 senesi itibariyle başvuru sürecine girmeniz gerektiği anlamına gelmektedir. Hiçbir şeyi son dakikaya bırakmamak için bir sene önceden başlamanız her açıdan sizin lehinize sonuçlanacaktır.

Amerika’daki üniversiteler İngiltere ve diğer ülkelerdeki üniversiteler gibi İngilizce dil yeterliliğini kanıtlamanızı istemektedir. Her üniversitenin kabul şartları birbirinden farklılık gösterdiği için IELTS, TOEFL, PTE gibi sınavların birinden üniversitenin sizden istediği skoru karşılamanız gerekmektedir. Bu sınavlar sizin İngilizce bilgi ve temelinizi test etmek içindir.

Aşağıda üniversite başvurusu için örnek bir tablo görebilirsiniz.

Intakes (Alım)
 Starts From (Başlangıç)
Duration (Süre)
Sonbahar Alımı (Primary/Major Intake) 
Ağustos sonu / Eylül 2024
Eylül – Aralık 2024 arası / Ocak 2024 başı
İlkbahar Alımı (Secondary Intake) 
Ocak 2024
Ocak – Mayıs 2024
Yaz Alımı 
Mayıs 2024
Mayıs – Ağustos 2024


Almanya Üniversite Başvuru Tarihleri

Almanya’da akademik yıl iki döneme ayrılmıştır. Bu dönemler güz dönemi ve yaz dönemi adlandırılmaktadır.

  • Güz (kış) dönemi (Wintersemester) : Ekim ayında başlamaktadır
  • Yaz dönemi ise (Sommersemester): Nisan ayından itibaren başlamaktadır.


Çoğu üniversite güz dönemindeki eğitim yılı için son başvurularını Haziran ve Temmuz aylarında alırken yaz dönemi eğitim yılı için ise başvurularını Ocak veya Şubat ayında kabul etmektedir. Bazı üniversiteler akademik yıl devam ederken de başvurabileceğiniz ve eğitim alabileceğiniz başvuru zamanları da sunmaktadır. Her üniversite için geçerli değildir.

Almanya üniversite başvuru esnasında Türk öğrenciler için Türkiye’de YKS sınavına girme koşulu koyabilir. Bu durum göz önüne alınarak hareket etmekte fayda var. Nasıl olsa Türkiye’de okumayacağım diyerek sınava girmemek, sizi kötü etkilememesi için önceden üniversiteye karar vermek ve başvuru şartlarını öğrenmek size hem zaman hem de başvuru sürecinde kolaylık kazandıracaktır.

*YKS sınavı koşulunu öğrenmek için başvurmak istediğiniz üniversite ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Bu yazı bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Detaylı bilgi almak için bilgi istek formumuzu doldurabilir veya iletişim numaralarımız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED