Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere’de Üniversite Okumak için Gerekenler

İngiltere’de Üniversite Okumak için Gerekenler

Yurt dışında üniversite eğitimi planı özellikle son yıllarda öğrencilerin yükseköğretim sürecini tamamlama ve kariyer anlamında en çok tercih ettiği alternatifler arasında yer alıyor.

Ülkemizin eğitim standartlarının bugünkü durumu ve eğitim sonrasında uluslararası iş imkânları göz önünde bulundurulduğunda lise sonrasındaki eğitim sürecinin yurtdışında tamamlanması daha cazip geliyor.

Yurtdışında üniversite eğitimi denilince de dünya sıralamasında önemli üniversitelere ev sahipliği yapması, tüm dünyanın ortak dilinin ülkesi olması, yüksek standartlarda yaşam ve eğitim kalitesinin yanında sunduğu iş olanaklarıyla dikkat çeken İngiltere ilk sırada yer alıyor.

İngiltere’de tercih edilecek üniversitenin belirlenmesi, başvuru için gerekecek evrakların hazırlanması, üniversite formlarının organize edilmesi, başvuru sonrasında sürecin yakında takip edilmesi, kabul aldıktan sonra ise vize aşamasının organize edilmesi gibi sistemli ilerlenmesi söz konusudur. Bu süreçlerin her biri kendi içerisinde en doğru şekilde yürütülmeli ve sonuca varılmalıdır.

Şimdi sizi bu süreçler hakkında genel hatlarıyla adım adım bilgilendireceğiz.

İngiltere’de Üniversite Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Üniversite çağındaki bir öğrencinin ne olmak istediğiyle ilgili bir fikrinin olması beklenir. Öncelikle belirtmeliyiz ki İngiltere’de üniversite başvurusu yapmak için liseden mezun olmanız gerekmez. Lisenin son sınıfındayken de başvuru yapmanız mümkündür.

Eğitim aldığınız lise, akademik başarınız, ders dışında sizi ön plana çıkaracak çalışmalarınız, sosyal katılımlarınız üniversite kabul aşamanızda sizi diğer öğrencilerden ayıracaktır.

1- İngiltere’de hangi bölümde ve üniversitede eğitim almak istediğinize karar vermeniz gerekli.

Eğitim hayatınız boyunca ilgilendiğiniz alanları veya sevmediğiniz dersleri mutlaka deneyimlemişsinizdir. Sayısal mı yoksa sözel derslere mi ilginiz olduğuna en azından karar vermiş ve bir yola girmiş olmalısınız. Okula başladığımız andan itibaren aslında ailemiz tarafından bir meslek sahibi olmak ve hayatımızı sevdiğimiz bir işi yaparak idame ettirmek üzere büyütülüyoruz. Bu sebeple mutlaka küçüklükten bu yana aslında özendiğimiz, sevdiğimiz veya önem verdiğimiz kişiler özelinde kendimize meslekler seçiyoruz. Bu meslekler biz büyüdükçe mutlaka değişiyor ve zaman ilerledikçe aldığımız eğitimlerle daha gerçekçi bir hale geliyor. Böylece bir geçmiş hikâyesiyle birlikte tutku haline dönüşüp sizi gerçekten o mesleğe giden yoldaki tüm eğitim basamaklarını da bu yolda bir bir tırmanıyorsunuz.

Dilerseniz webimizde yer alan İngiltere üniversiteleri sayfamızdan üniversiteleri ve bölümleri inceleyebilirsiniz.

2- Başvuru yapacağınız üniversiteye karar verdikten sonra erken başvuru için harekete geçmeniz gerekli

İngiltere’de genel olarak üniversite başvuruları bir önceki yılın Ekim –Kasım ayı gibi başlamaktadır ve yıl boyunca açık kalmaktadır. UCAS ile başvuru yapacaksanız başvuru süreçleri ve süreleri farklılık gösterebilir. Bölümlerin kontenjanları dolduğunda sistem otomatik olarak başvurulara kapanmaktadır. Ancak bazı üniversiteler için son başvuru tarihleri vardır ve mutlaka üniversite özelinde kontrol edilmelidir.

3- Üniversite başvuruları için gerekli evrakları organize etmeniz gerekir.

Başvuru evraklarının üniversiteye göre kontrol edilmesi gerekse de standartta akademik referans, CV, Personal Statement / Essay, pasaport, Transkript/ Not dökümü, diploma, IELTS akademik skoru beklenmektedir. Başvurulacak üniversiteye göre farklı evraklar da istenebilmektedir. Üniversite başvurularıyla ilgili detaylı bilgi için buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

4- Başvuru formlarını eksiksiz ve doğru bilgiler yer alacak şekilde doldurmanız gerekir.

Başvuru formlarını doldurmak için sistemde kayıt oluşturmanız şart. Ardından sizinle ilgili tüm akademik süreçlerinizi, başvurmak istediğiniz bölümü, var İse staj deneyimlerinizi, akademik referanslarınız ve essay belgelerinizi online platforma yüklemeniz gerekmektedir.

5- Doğru zamanda üniversite başvurusu yapmanız gerekir

Ekim –Kasım aylarında bir sonraki yıl için başvuruların genel olarak açıklandığından bahsetmiştik. Bu aşamada İngiltere için başvuru yapacağınız farklı platformlar vardır. Doğrudan 1.sınıfa başvuracak öğrencilerin UCAS platformunu kullanması gerekir. UCAS için başvurmanız gereken belirli tarihler vardır ve bu tarihlere dikkat etmeniz önemlidir.

UCAS platformu dışında Internaitonal Year one (IYO) veya International Foundation Year (IFY) gibi sadece uluslararası öğrenciler için sunulan programlar ise genelde belirli bir tarih belirtmemekle birlikte ne kadar erken başvuru yapılırsa o kadar sağlıklı olacaktır diyebiliriz. IYO ve IFY için başvurular üniversite özelinde veya üniversitelerin yetkilendirdiği kurumlarca yapılabilmektedir. Detaylı bilgi için bizimle buradan iletişime geçerek danışmanlarımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

6- Başvurunuz okula gönderildikten sonra başvuru sürecinizin takip edilmesi gerekir

Üniversiteler başvurunuzu aldıktan sonra tüm dünyadan başvuru kabul ettiklerinden bir başvuru değerlendirme süreci olacaktır. Bu bekleme üniversitelere göre değişmekte ve aylar sürebilmektedir. Karar aşamasına kadar geçen günlerde üniversiteler başvuru sırasında iletmiş olduğunuz mail adresinize mailler iletmektedir. Bu maillerin düzenli olarak takip edilmesi ve gerekli yanıtların zamanında verilmesi gerekecektir.

7- Üniversiteden onay geldiğinde gerekli depozit ödemelerinin yapılması gerekir

Okuldan sadece kabul almanız yetmez. Kabul geldikten sonra şartlı kabul ise belirli şartların yerine getirilmesi ve öncesinde de okula depozit ödemesi yapılması gerekir. UCAS sistemi üzerinden yapmış olduğunuz başvurularda sistem biraz daha farklı ilerlemektedir. UCAS başvurularıyla ilgili detaylı bilgi için burayı tıklayabilirsiniz.

8- Vize için gerekli süreçleri organize etmeniz gerekir.

Üniversiteye gerekli tüm evrakların sunulması ve depozit ödemesinin yapılmasının ardından vize sürecinin organize edilmesi gereklidir. Vizeye başvuru yapabilmek için de okuldan CAS denilen belgenin gelmesi şarttır. Bu belgenin üniversiteden gelişi için de süreye ihtiyaç vardır ve ancak bu belge geldikten sonra vize işlemlerine devam edilebilir. Vize için de hazırlanması gereken evraklar olduğundan vize aşamasının da profesyonelce tamamlanması ve en ufak ayrıntıya dahi dikkat edilmesi gerekir.

Bu yazımızda size üniversite okumak için gerekenler nelerdir özetlemek istedik. Elbette bu yazıda yer almayan daha birçok detay ve prosedür bulunmaktadır.

İngiltere’de üniversite okumak istiyor ve bu konuda sorularınıza yanıt bulmak istiyorsanız bu link üzerinden bizi arayarak destek alabilir, sorularınız için bilgi istek formu doldurabilir veya randevu alarak doğrudan ofislerimize görüşmeye gelebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED