Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

GCSE Nedir?

İngiltere Eğitim Sisteminde Yer Alan GCSE Nedir?

İngiliz eğitim sisteminin temel direklerinden General Certificate of Secondary Education yaygın olarak GCSE olarak adlandırılan Genel Ortaöğretim Sertifikası, İngiltere eğitim sistemi içinde bir köşe taşı olarak değerlendirilebilir. Hayati bir akademik dönüm noktası olarak hizmet veren bu sınav, sayısız öğrencinin eğitim yolculuğunu şekillendirerek gelecekteki arayışları için zemin hazırlar. Felsefesini, yapısını ve önemini anlamak, öğrencilerin hayatları üzerindeki derin etkisini net bir şekilde ortaya koyar. Bu yazımızda GCSE hakkında bilmeniz gerekenleri aktaracağız.

Bilindiği üzere İngiltere eğitim sistemi zorunlu eğitimi dört adımdan oluşmaktadır. Key Stages 4 olarak bilinen zorunlu eğitimin son aşamasına GCSE de diyebiliriz. GCSE’ler, A-Level için geçiş köprü vazifesi gördüğünden oldukça önemlidir. İngiltere lise eğitim sistemi hakkında detaylı bilgiye bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

GSCE ilk olarak 1986 yılında tanıtıldı ve 1988 yılında ilk GCSE sınavları yapıldı. GCSE, kapsamlı ve çeşitli bir eğitim temeli sağlama felsefesini benimser. Bu program, 14-16 yaş arası (genellikle 10. ve 11. sınıflarda) öğrencileri çeşitli konularda temel bilgi, beceri ve niteliklerle donatmayı amaçlamaktadır. 2 akademik yıl süren GCSE’ler temel felsefe, entelektüel gelişimi, eleştirel düşünmeyi ve akademik titizliği teşvik ederken, bireysel ilgi ve istekleri karşılamak için geniş bir konu yelpazesi sunar.

GCSE, hem temel zorunlu dersleri hem de isteğe bağlı seçimleri kapsayan bir dizi dersin çalışılmasını içerir. İngilizce, Matematik ve Fen Bilimleri zorunlu derslerin temelini oluşturur ve bu temel disiplinlerin temelden kavranmasını sağlar. GCSE zorunlu dersleri arasında vatandaşlık ve beden eğitimi dersleri de bulunmaktadır ancak bu dersler için öğrenciler bir sınava tabii tutulmaz. Bunların yanı sıra, okullar dört yetki alanının her birinden en az bir ders sunmalıdır. Bu yetki alanlarını aşağıda görebilirsiniz.

  • Sanat (sanat ve tasarım, müzik, dans, drama ve medya sanatları)
  • Teknoloji ve Tasarım (elektronik, gıda, teknolojisi, grafiker, tekstil ve ürün tasarımı)
  • Beşeri bilimler (coğrafya ve tarih)
  • Modern yabancı diller (Fransızca, Almanca, İspanyolca)


Okullar, öğrencilerin 9. sınıfta, en az 7 en fazla 12 ders seçmelerine olanak tanır. Öğrenciler bu dört alandan 60’a yakın bölümden ilgi alanlarına göre diledikleri dersleri seçme hakkına sahiptir. Ancak her okul, her alanda aynı ders yoğunluğuna ve çeşitliliğine sahip olmayabilir. Öğrencilerin seçtikleri dersler ilerideki kariyer hedeflerini etkileyeceğinden sadece ilgi alanına yönelik değil, seçtiği kariyer hedefine uygun dersler alması kendisi için daha verimli olmaktadır.

GCSE dersleri müfredat, teorik anlayış, pratik uygulamalar, kurs ve sınavların bir karışımını kapsar. Öğrencileri seçtikleri konuları derinlemesine incelemeye teşvik ederek eleştirel analiz, problem çözme ve bağımsız düşünmeyi geliştirir. Değerlendirmeler, konuya bağlı olarak yazılı sınavlar, pratik değerlendirmeler, sözlü sınavlar ve kurs ödevlerinden oluşabilir.

GCSE Notlandırma Sistemi

GCSE'ler, geleneksel harfli notlandırma sisteminin yerine 2017 yılında getirilen sayısal bir ölçek üzerinden notlandırılmaktadır. Sayısal notlandırma 9'dan 1'e kadar olup, 9 en yüksek ve 1 en düşük nottur. GCSE notlandırma sistemi, öğrencilerin performanslarının daha kesin bir şekilde değerlendirilmesine olanak tanıyarak farklı başarı düzeyleri arasında daha net bir ayrım yapılmasını sağlamaktadır.

GCSE Neden Önemli

GCSE'nin önemi abartılamaz. Öğrencilerin akademik ve mesleki yörüngelerini etkileyen önemli bir aşama olarak hizmet eder. GCSE sınavlarında iyi derecede başarılar elde etmek, A-Level, mesleki kurslar veya çıraklık gibi ileri eğitimin kapılarını açar. Bu yeterlilikler üniversite ve kolejlere giriş için ön koşuldur ve gelecekteki kariyer fırsatlarını ve yollarını şekillendirir. GCSE, akademik öneminin ötesinde, sınıfın çok ötesine uzanan değerli beceriler ve bilgiler aşılar. Disiplin, zaman yönetimi, eleştirel düşünme ve dayanıklılık gibi kişinin kişisel ve profesyonel hayatı boyunca paha biçilmez olan becerileri geliştirir.

GCSE, İngiltere’de öğrencilerin eğitim yolculuğunda çok önemli bir aşamayı temsil etmekte ve gelecekteki çabaları için zemin hazırlamaktadır. Geniş ancak derinlemesine bir eğitim sağlama felsefesi, çeşitli konu seçenekleri ve titiz değerlendirme yöntemleri ile birleştiğinde, öğrencilerin bütünsel gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunur. GCSE'den geçiş sadece akademik ilerlemeyi işaret etmekle kalmaz, aynı zamanda genç bireylerin isteklerini ve olanaklarını şekillendirerek onları arzu ettikleri geleceğe ulaşmalarını sağlar.

İngiltere lise sistemi hakkında detaylı bilgi almak için bilgi istek formu doldurabilir ya da bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED