Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Cambridge'de Yaşam

Cambridge’de Yaşam

Bilim ve teknoloji alanında önemli merkezlerden biri olan Cambridge, tarih ve modernizmin eşsiz bir örneğidir. Tarihi binaları, yeşil parkları ve nehir kıyısındaki güzellikleriyle ünlü olan şehir Cambridge Üniversitesi'ne ev sahipliği yapmasıyla da ön plana çıkmaktadır. Cambridge eğitim, kültür ve tarih açısından zengin bir İngiliz kenti olmakla birlikte öğrenci popülasyonu, kitapçıları, kafeleri ve kültürel etkinlikleriyle genç ve dinamik bir atmosfere sahiptir. Cambridge’de yaşamak isteyenlere sadece, tarihle iç içe geçmiş modern bir şehirde, bu zengin kültürel mirasın tadını çıkarmak kalıyor. 

Küçük bir İngiliz kasabası olan Cambridge’nin yaşam tarzını etkileyen bazı hususlar vardır ki bunlar bariz olarak üniversite ve dolayısıyla öğrenciler. Cambridge nüfusuna oranla önemli bir öğrenci popülasyonuna sahiptir. Cambridge Üniversitesi’nin ise şehre yayılmış 31 koleji vardır. Bu durum Cambridge’i daha dinamik, çok kültürlü ve akademi ile iç içe bir tarz kazanması anlamına gelmektedir. Cambridge’de yerel İngiliz kültürü ile çok kültürlülük arasındaki kontrast müthiş bir dengede bulunmaktadır. Böyle bir dengede yaşamak herkes için eşsiz bir deneyim olsa gerek.

Cambridge Şehri

Cambridge insanların hem hakkında çok şey bildiği hem de neredeyse hiçbir şey bilmediği bir şehirdir. Cambridge diğer İngiliz kasabalarıyla hemen hemen aynı tarihe sahip bir İngiliz kasabası olmuştur. Kuruluşunda Romalı olan şehir daha sonra Danimarkalılar, Anglo-Saksonlar ve Normanlar tarafından yönetilmiştir. İngiltere'nin büyük çoğunluğunun aynı dönemde yaşadığı veba ve yangın gibi krizlerden daha küçük bir şehir olmasına rağmen Cambridge ölümcül bir darbe almadan kurtulmayı başarabilmiştir. Her daim daha modern ve refah bir yolda ilerlemiştir. 1209'da Oxford Üniversitesi'nden ayrılan akademisyenlerin Cambridge'de kurduğu, bugün dünyanın en iyi üniversiteleri arasında kabul edilen Cambridge Üniversitesi zamanla şehrin büyük bir kısmına yayıldı ve Cambridge'in ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Cambridge’i ilginç kılan bir noktadan daha bahsetmeden geçmek olmaz. Dünyanın üzerinde birçok kasaba ya da şehir kendi nehirlerinin ismini almıştır. Ancak Cambridge, nehrine kendi ismini veren belki de tek şehirdir. Granta nehrinin kıyısında kurulmuş şehir Granta Brygg olarak adlandırılmıştı. Daha sonra şehrin ismi Cambridge şekline evrildi, bu durumda nehrin adı elbette Cam olacaktı, nitekim öyle de oldu!

Cambridge, İngiltere'nin Doğu Anglia bölgesinde, Cam Nehri kıyısına konumlanan 40.7 km²’lik bir alana sahip, yaklaşık 130 bin nüfusuyla küçük bir şehirdir. Cambridge Üniversitesi'ne ev sahipliği yapan bu küçük ve kadim şehir, 13. yüzyılda kurulan bu üniversite ile dünya çapında tanınan bir eğitim merkezi haline gelmiştir. Cambridge şehri, klasik İngiltere iklimine sahip ve her mevsim yağış alabilmektedir.

Cambridge’de Alışveriş

Cambridge yaşam maliyeti Londra’ya kıyasla makul seviyelerde olması da tercih edilme sebeplerindendir demek yanlış olmaz. Cambridge’de alışveriş yapmak için 250’den fazla işletme bulunmaktadır. Mağazaların büyük bir kısmı The Grafton, Lion Yard ve Grand Arcade olmak üzere 3 merkezinde toplanmıştır. Bunun dışında Cambridge’de alışveriş yapabileceğiniz bazı yerler aşağıdadır.

- All Saints Garden El Sanatları Pazarı : 35 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Pazar, üreticilerin kendi yaptıkları çeşitli ürünleri, tüketici ile buluşturdukları keyifli bir pazar.

- Christ's Lane - İsa’nın Yolu : Modanın favori zincir mağazalarına ev sahipliği yapan bu cadde keyifli bir alışveriş tercih edenlerin uğrak noktası.

- Cambridge Pazar Alanı : Cambridge’nin kalbindeki renkli ve tarihi açık hava pazarı haftanın 7 günü hizmet vermektedir. Meyve, sebze, et ve balıktan kitap, giyim, tatlı, terzilik hizmeti, çiçeklere kadar geniş bir ürün ve hizmet yelpazesi sunmaktadır.

- King Street : Bu tarihi caddede eğlence, kafe ve alışveriş yapmak için istenilen her şey mevcut.

Cambridge’de Sosyal Hayat

Cambridge insanlara, büyük bir şehrin olanaklarından geri kalmadan, enfes bir doğa içerisinde zengin bir tarihi kültürü yaşama olanağı tanımaktadır. Cambridge’de arkadaşlarınızla sosyalleşebileceğiniz konsept kafelerden, publara kadar keyifli vakit geçirerek bir çok seçenek mevcuttur. Fitzbillies, Foy, Aromi ve Relevant Record Cafe Cambridge'de arkadaşlarınızla vakit geçirebileceğiniz en iyi kafeler arasındadır.

Yazımızın devamında ise sizin için şehirde yılın farklı dönemlerinde düzenlenen festivallerden ufak bir derleme yaptık.

Cambridge Festivali : Her yıl ilk baharda gerçekleşen bu festival, bilimle sanatı buluşturmayı amaçlar. Festivalde onlar ücretsiz etkinlik bulunmaktadır. Ayrıca Cambridge Edebiyat Festivali, Shakespeare Festivali ve Film Festivali’de kültürel anlamda sosyalleşebileceğiniz benzersiz bir fırsattır.

Cambridge Folk Festival : 1960’lara uzanan bu müzik festival, geleneksel ve çağdaş müzik harmanlanmaktadır. Müzik severler ayrıca We Out Here, Cambridge Jazz Festival, Cambridge Music Festival ve The Big Weekend gibi festivallerle müziğe doyacaksınız.

The Big Switch On : Her yıl Kasım ayında Noel için geri sayımı başlatan etkinliğe yerel esnaf ve halk büyük ilgi gösterir. Bunun dışında Aralık ayında Mill Road Kış Festivali’nde müzik, şarap ve yemeğin lezzeti içinizi ısıtacak.

cambridgede-yasamak

Cambridge’de Ulaşım

Cambridge’de, kompakt yapısıyla yürüyerek keşfedilmeye uygundur. Ayrıca Cambridge’nin eğimsiz düz yapısı, sürdürülebilirlik anlayışı ve çokça bisiklet yolları ile bisiklet kullanımında İngiltere’nin başkenti olarak da anılmaktadır. Eğer şehir içinde daha uzak mesafelere gitmeniz gerekiyorsa, gelişmiş bir toplu taşıma ağı mevcut. Cambridge’de toplu taşıma için bu linki ve bisiklet yolları için ise bu linke göz atabilirsiniz. Cambridge’den Londra’ya düzenli tren seferleri bulunmaktadır. Yaklaşık 1 saatlik mesafede bulunan Londra’ya hafta sonu gezisi yapmak keyifli bir aktivite olabilir. Ayrıca Uluslararası Londra Stansted Havaalanına da trenle yaklaşık 1 saat mesafe bulunması Cambridge’e ulaşımı da kolaylaştırmaktadır.

Cambridge’de Eğitim

Cambridge gibi bir şehirden bahsederken eğitime değinmemek olmaz. Dünya üzerinde birçok öğrencinin hayallerini süsleyen Cambridge, klasik İngiliz eğitim sistemine sahip olmakla birlikte köklü ve zengin bir eğitim merkezidir. Köklü liseleri, prestijli Cambridge dil okulları, Cambridge yaz okulları ve Cambridge Üniversitesi ile dünyanın en saygın eğitim şehirlerinden birisi olarak görülmektedir.

Cambridge Yemek Kültürü

Herhangi bir yeri tanıtırken yemek kültürü bilinmesi gereken başlıca konulardandır. Cambridge, klasik İngiliz yemek kültürüne sahip bir şehir olmasının yanı sıra öğrenci popülasyonun yoğun olması doğal olarak yemek kültürünü de etkilemiştir. Cambridge’de İngiliz mutfağının genel özelliklerine sahipken, şehirde Hint, İtalyan, Tayland ve Çin mutfağından örnekler bulunabilir. Sizler için hazırladığımız Cambridge’de mutlaka denemeniz gereken 5 yemek listesini aşağıda görebilirsiniz.

- Cambridge Puding : Kolej Pudingi olarak da bilinen bu tatlı, Cambridge öğrencilerinin en sevdiği tatlı olarak bilinmektedir.

- Duke of Cambridge Tart : İngiltere’nin en eski tartı olduğu söylenmekte olan bu lezzetli tartı Cambridge’de birçok kafe ve restoranda deneyebilirsiniz.

- Huntingdon Fidget Pie : Cambridge’e yakın Huntingdon kasabasına ait bu yemeği Cambridge’de mutlaka denemelisiniz.

- Cambridge Burnt Cream : Crème Brûlée'nin İngiliz versiyonu olan bu tatlı da Cambridge ile özdeşleşmiş yemeklerden.

- Maris Piper Potatoes : Cambridgeshire bölgesinde yetişen ve Birleşik Krallıkta en çok tüketilen patates türünü, Noel zamanı tüm sofralarda görmek mümkün.

Cambridge’de Gezilecek 7 Yer

  • King’s College Chapel
  • Cambridge Üniversitesi Kampüsü (University of Cambridge)
  • Wren Kütüphanesi (Wren Library)
  • Fitzwilliam Museum
  • Cam Nehri (River Cam)
  • The Backs
  • Cambridge Botanik Bahçeleri (Cambridge University Botanic Garden)


Cambridge hakkında daha fazla bilgi almak, bu eşsiz şehirde öğrenci olmak için bilgi istek formu doldurabilir ya da dilerseniz bizimle buradan iletişim kurabilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED