Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Amerika Lise Değişim Programı

Amerika'da Lise Değişim Programı Şartları

Hayatınızın erken bir döneminde, dünyanın farklı bir köşesinde eğitim almak ve kültürler arası bir deneyim yaşamak heyecan verici unutulmaz bir fırsattır. Amerika lise değişim programları, gençler için unutulmaz bir deneyim sunar. Bu programa katılmak, sadece akademik anlamda değil, aynı zamanda kişisel gelişim ve kültürel anlayış açısından da büyük bir zenginlik sunmaktadır.

Yabancı bir ülkede eğitim almak, sadece dil becerilerinizi geliştirmenin ötesinde, yeni bir kültürü keşfetme ve kendinizi farklı bakış açılarıyla tanıma şansı sunar. Bu deneyim sınıflarda öğrendiklerinizin ötesinde, hayatınızın dönüm noktalarından biri olmaya aday bir deneyimdir. Ancak, böylesine önemli bir adım atmadan önce, programın detayları, beklentiler ve getireceği değişiklikler konusunda bilgi sahibi olmak son derece önemlidir. Bu yazımızda Amerika lise değişim programı hakkında bilgi vereceğiz.

Amerika Lise Değişim Programı Nedir?

ABD Dış İşleri Bakanlığı sponsorluğunda gerçekleşen lise değişim programı, sponsor kuruluşlar tarafından düzenlenmektedir. J-1  vizeleriyle yapılan lise değişim programları, gençlere yeni bir kültürü keşfetme, dil becerilerini geliştirme ve kişisel büyüme fırsatı sağlar. Aynı zamanda öğrencilere kültürel etkinlikler, dil eğitimi ve akademik olanaklar sunan programlar öğrencilerin ABD'deki lise eğitimine entegre olmalarını, yerel bir ailede konaklayarak günlük yaşamı deneyimlemelerini ve farklı etkinlikler aracılığıyla Amerikan kültürünü daha derinden anlamalarını amaçlar. Bu deneyim gençlerin hayatlarını şekillendirirken, dünya üzerinde daha açık fikirli ve kültürlere saygılı bireyler olmalarını da sağlar.

Amerika Lise Değişim J-1 Vizesi

J-1 Vizesi, ABD Dış İşleri Bakanlığı denetiminde olup, Amerika Birleşik Devletleri'nde öğrenci değişim programları, staj, araştırma, öğretmenlik, tıbbi staj gibi amaçlarla geçici olarak bulunmak isteyen yabancı vatandaşlar için verilen bir vize türüdür. Bu vize, ABD'deki belirli amaçlarla gelen ve uluslararası kültürel değişimi teşvik eden programlarda yer almak isteyen bireylere sağlanmaktadır. Oldukça kapsamlı olan bu vize türü Amerika lise değişim programı çerçevesinde inceleyeceğiz.

J-1 Değişim Vizesi ile lise değişim programlarına katılmak için 15 yaşından küçük olmamak ve 18 yaşından büyük olmamak koşulu bulunmaktadır. Lisenin 10 - 11. Sınıflarında katılabileceğiniz bu programa başvurmak için daha önce J-1 ve F-1 değişim programlarına katılmamış olmanız gerekmektedir. Ayrıca belli bir not ortalamasının yanında İngilizce dil yeterliliğinizi de kanıtlamanız gerekmektedir.

J-1 lise değişim programlarını organize eden kurumlar vardır. Bu sponsor kuruluşlar, öğrencilere program süresince destek sağlar, konaklama ayarlar, eğitim materyallerini sağlar ve program boyunca rehberlik sunar. Sponsor kuruluşlar genellikle kar amacı gütmeyen kurumlar olmaktadır. Bu kurumlara, öğrencilerin J-1 vize olmasını sağlayacak formların düzenlenme yetkisi verilmektedir. Bu form DS-2019 formu olarak adlandırılmaktadır. Sponsorlara her yıl içinde sınırlı sayıda form verilir ve sponsorlara tahsis edilen DS-2019 formundan fazla öğrenci göndermeleri mümkün değildir.

J-1 vize başvurusu için öğrenciler, sponsor kuruluşları aracılığıyla DS-2019 formunu alır ve Amerikan konsolosluğuna vize başvurusu yaparlar. Bu süreçte röportajlar ve belge sunumu gibi adımlar bulunmaktadır.

J-1 lise değişim programları genellikle, bir akademik yıl veya yarıyıl boyunca devam eder. Öğrenciler, ABD'deki bir devlet lisesinde derslere katılır, yerel kültürü deneyimler ve aynı zamanda dil becerilerini geliştirirler. Program, öğrencilere ABD kültürünü ve yaşam tarzını deneyimleme fırsatı sunar. Bu, yerel etkinliklere katılma, yerel ailelerle yaşama ve Amerikan toplumunun bir parçası olma gibi fırsatlar sunmaktadır. Bu program çerçevesinde genellikle öğrencilere sadece aile yanı konaklama seçeneği sunulmaktadır. 

Lise değişim programındaki öğrenciler, program süresince yerel bir ailede konaklar. Bu, öğrencilerin ABD yaşam tarzını daha yakından deneyimlemelerine ve dil becerilerini günlük hayatta geliştirmelerine olanak tanır.

J-1 Vizesi genellikle geçici bir statüyü temsil ettiğinden programın bitiminden sonra öğrenciler, genellikle kendi ülkelerine dönmek zorundadırlar. Ayrıca J-1 vizesi ile lise değişim programına katılan öğrencilerin çalışması ya da Amerika liselerinden mezun olması mümkün değildir.

Amerika F-1 Değişim Vizesi

F1 öğrenci vizesi, uluslararası öğrencilerin ABD’de SEVP (Student and Exchange Visitor Program) tarafından onaylanmış okullarda eğitim almalarına olanak tanıyan bir vize türüdür. Amerika’da lise deneyimi kazanmak isteyen uluslararası öğrenciler için popüler tercihlerden olan F1 vize DHS olarak bilinen İç Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. F-1 lise değişim vizesi ile J-1 lise değişim vizesi özünde birbirine oldukça benzeyen ancak bazı noktalarda farklılık gösteren iki ayrı lise değişim programını temsil etmektedir.

F-1 vizesiyle gerçekleştirilen programlar ise genellikle bir akademik yıl veya daha uzun sürebilmektedir. F-1 vizesi için sponsor bulunmamakta SEVP tarafından onaylanmış I-20 formu almak gerekir. Öğrenciler devlet liseleri veya özel eğitim kurumlarında eğitim alırken, yurt veya aile yanı konaklama seçeneklerinden birini tercih edebilirler. F-1 vize diğer değişim programı J-1 vizeden farklı olarak öğrencilere akademik olarak diploma alma olanağı sunar ve öğrencilerin tercihlerine göre daha esnek bir eğitim süreci sunabilmektedir.

Her iki program türü de öğrencilere Amerikan kültürünü keşfetme, dil becerilerini geliştirme ve akademik hedeflerine yönelik bir adım atma imkanı verir. Bu deneyimler, gençlerin gelecekteki eğitim ve kariyer hedeflerine katkıda bulunurken aynı zamanda kişisel büyüme ve küresel anlayışlarını da artırmaktadır.

Lise değişim programları, öğrencilere yeni bir kültürü keşfetme, dil becerilerini geliştirme ve uluslararası ilişkiler kurma fırsatı sunar. Ancak, her programın kendine özgü kuralları ve gereklilikleri olabilir, bu nedenle başvurmadan önce sponsor kuruluşun ya okulların sağladığı bilgileri dikkatlice incelenmesi gerekmektedir.

Amerika’da lise eğitimi almak hakkında detaylı bilgi için bilgi istek formu doldurabilir ya da bu link üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED