Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Küba'da Eğitim

Küba Hakkında Genel Bilgiler

Gitmediğimiz görmediğimiz uzak ülkeler hakkında hepimizin kafasında ortak bir takım resimler vardır. Küba denildiğinde hemen herkesin aklına o bilindik Che Guevera simgesi, salsa ve Havana puroları gelir. Kuşkusuz Küba bu genel bilgilerden çok daha fazlasıdır. Her birey gördüklerini ve yaşadıklarını kendi gözünden farklı farklı yorumlar, Küba'yı kendi gerçekliğinizle yaşamanın ve keşfetmenin yolu orada bulunmaktan geçer. Burada kastedilen şehrin turistlere ayrılmış o ünlü mekanlarında gezdirilmek değil, Küba sokaklarında o ülkenin insanlarıyla kendi dillerinde iletişim kurarak, kendilerini kendi ağızlarından dinleyerek, görerek, sindirerek özgürce gezinmektir.

Güney Amerika’dan gelen Guanahatabey ve Kiboni Yerlilerinin adaya ayak basmasıyla başlayan kültürel yaşam, İspanyolların adayı ele geçirmesiyle Avrupa, daha sonra getirilen köleler ile Afrika ve ardından gelen Çin nüfusu ile Asya kültürleriyle yoğrulmuştur. Bu özgün yapı Küba’da yaşamın her alanında kendisini göstermektedir.

1959 yılında Fidel Castro önderliğinde gerçekleştirilen Küba devriminden günümüze kadar geçen dönemde Küba’da köklü değişimler yaşanmıştır. Eğitim ve kültür alanındaki dönüşüm, Küba devriminin ayakta kalabilmesinin ilk ve en önemli adımlarıdır. Bu yüzden eğitim harcamaları hala büyük öncelik taşımaktadır ve Kübalılar haklı olarak ücretsiz eğitim ve sağlık sistemleriyle gurur duymaktadır. Sporda ve sanatta dünya çapında gösterdikleri başarılar dikkat çekicidir. Ama elbette Küba’nın çekiciliğini en çok arttıran şey eğlenceli, sıcakkanlı, doğal ve misafirperver halkıdır.

Küba Eğitim Sistemi

kuba-da-egitim-1

Küba’da eğitim, Küba Eğitim Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir ve her aşamada ücretsizdir. 1961 yılında hükumet tüm özel eğitim kurumlarını devletleştirmiş ve devlet kontrollü bir eğitim sistemi oluşturulmuştur. Özel okullar ve özel üniversitelere izin verilmeyen Küba’da öğrenciler üniversiteler de dahil eğitimlerinin hiçbir aşamasında okul harcı ödememektedir. Eğitim programları ve UNICEF’in de desteğiyle oluşturulan program kapsamında yerel yerleşim bölgelerini hedefleyen çocuk eğitim merkezleri sayesinde 6-yaş altı çocuklardan %98'inden fazlası eğitim hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Okul müfredatları tüm ülkede standarttır ve eğitim 6-11 yaş arası herkes için zorunludur. Orta eğitimin ilk üç yılında, öğrenciler çoğunlukla kırsal yatılı okullara gitmektedirler. Burada hem sınıflarda ders görmekte, hem de tarımda çalışmaktadırlar. Öğretmenlerin maaşları öğrencilerin başarısı ile orantılıdır. Okul bitince eğitimlerine devam etmek isteyen öğrenciler, üniversiteye hazırlık veya teknik okullara gitmektedir.

Küba’da, eğitim için herkese eşit olanak sağlanmaktadır, tüm gençlerin üniversiteye girme şansı vardır. Bu, kişilerin maddi durumuna göre değil, yetenek ve becerilerine bağlı olarak belirlenmektedir. Küba'nın eğitim koşullarını diğer ülkelerle karşılaştırırken, bu adanın içinde bulunduğu kısıtlamaları ve zengin bir ülke olmadığını gözden kaçırmamak gerekmektedir.

Sanat, tüm Latin Amerika’da olduğu gibi Küba’da da gündelik yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Sanatsal faaliyetleri düzenleme ve yaygınlaştırma amacıyla kurulan Kültür Merkezleri bünyesinde sanat okulları açılmıştır. Kültür Merkezleri aynı zamanda, sanatı kullanarak ahlaki, sosyal ve politik değerler kazandırmayı da amaçlamaktadır.Öğrencilere derslerden sonra haftada en az altı saat sanat çalışması zorunludur. Küba’da her üniversitede güzel sanatlar akademesi bulunmaktadır.    

Yabancı Öğrenciler için Küba’da Eğitim

kuba-da-egitim-2

Kübalı öğrenciler için eğitim ücretsiz olsa da, Küba’da üniversite eğitimi almak isteyen yabancı öğrenciler 4000-7000 US$ arası eğitim harcı öderler. Yabancı öğrencilerin lisans diploması yada denk bir dereceye ve vizeye sahip olmaları, aynı zamanda zorunlu İspanyolca derslerini almaları gerekmektedir. Hazırlık fakülteleri, İspanyolca kurslar vermektedir. Günümüzde Küba tıp alanında gösterdiği başarıyla tüm dünyada tanınmakta, Havana 23 farklı ülkeden 3432 tıp öğrencisine ev sahipliği yapmaktadır.

Küba’da İspanyolca Öğrenmek

Bir kültürü anlamanın kuşkusuz en keyifli yolu o kültürün bir nevi aynası olan dilini öğrenmektir. Adım adım her kelimede her yeni vurguda o toprakların insanlarını tanımak, yabancılığı onların dilinde tanımlamak. Bunu gerçek anlamda yapabilmek için o dili kendi topraklarında duymak gerekir. İspanyolca’yı Küba’da öğrenmek, İspanya’da ya da Meksika’da öğrenmek birbirinden farklı sonuçlar çıkarır ortaya. Çünkü dil yalnızca ardı ardına sıralanmış kelimeler bütünü değildir. Bir Kübalı , İspanyolca konuşurken bir adalı, bir Latin Amerikalıdır, uzun yıllar süren siyasi yalnızlığın, mücadelenin; Afrika, Avrupa,Asya ve Latin Amerika kültürlerinin mükemmel harmanını dans ve müzikle içi içe barındıran bir gündelik yaşamın parçasıdır aynı zamanda. Bu özgün kimliği ancak Küba sokaklarında yürüyünce hissedebilir insan. Yeni bir dünyanın farklı da olsa bir parçası olmak ister, o dünyayı severse, dilini daha kolay öğrenir.

21 ülkenin resmi dili olan ve 450 milyon kişi tarafından konuşulan İspanyolcayı Küba’da öğrenmek bambaşka bir deneyimdir. Buradaki dil kursları, öğrencinin Küba’da geçirdiği zamanı en faydalı şekilde değerlendirmesini sağlama amacıyla, iletişime dair bilgileri arttırmaya yöneliktir.

Küba'da Dil Eğitimi Ücretleri

kuba-da-egitim-3

Küba’da haftada 20 saatlik dil kurslarının haftalık ders ücretleri 130-160 Euro arasındadır. Bunun dışında haftada 30 saatlik daha yoğun programlarda vardır. Öğretmenle birebir çalışma fırsatı sunan bire-bir kursların da haftada 10-20-30 saat gibi seçenekleri vardır. Haftada 176 Euro’ya haftada 10 saatlik birebir yurtdışı eğitim almanız mümkündür. Yaz döneminde Küba’yı keşfetmek için zamana ihtiyacı olanlar, fiyatları 88 Eurodan başlayan haftada 10 saatlik yaz kurslarını da tercih edebilirler. Genellikle kurs programları altı aylıktır ve her kur 4 hafta sürmektedir. Dil kursları bünyesinde verilen müzik ve dans dersleri Küba kültürünü daha yakından tanıma fırsatı sunmaktadır.

Küba'da Konaklama Ücretleri

kuba-da-egitim-4

Kurs süresince yurt, pansiyon, otel veya apartman dairelerinde kalınabileceği gibi aile yanında da kalınabilmektedir. Kübalı bir ailenin yanında kalmak hem daha ekonomiktir hem de kültürel hayatı tanımak, pratik yapmak için bir fırsattır. Aile yanında tek kişi kalmanın bedeli kahvaltı dahil haftada 210€ iken çift kişi kalındığı takdirde 150€ kadardır. Apartman dairelerinde tek kişi kalmayı tercih edenler haftalık 394 €’ yu gözden çıkarmalıdırlar. Ayrıca önceden rezervasyon yapabilirseniz üç yıldızlı otellerde de uygun fiyatlara kalmanız mümkündür.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED